Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ceny olivového oleja vzrástli v Grécku o takmer 70 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Gréci skonzumujú ročne približne 12 litrov olivového oleja na osobu, čo je najvyššia priemerná spotreba v rámci krajín EÚ.

Atény 10. apríla (TASR) - Gréci, najväčší spotrebitelia olivového oleja v Európskej únii, platia v súčasnosti za tento produkt o takmer 70 % vyššiu cenu než pred rokom. Dôvodom je mimoriadne zlá úroda olív v sezóne 2022 - 2023. Informovala o tom agentúra DPA.

V marci vzrástli ceny olivového oleja v Grécku oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 67,2 %, uviedol v stredu grécky štatistický úrad Elstat s tým, že za liter štandardného olivového oleja sa v Grécku v súčasnosti platí od 12 do 15 eur. Gréci skonzumujú ročne približne 12 litrov olivového oleja na osobu, čo je najvyššia priemerná spotreba v rámci krajín EÚ.

Okrem Grécka boli zlé úrody aj v Taliansku a Španielsku. Konkrétne v Španielsku, ktoré je najväčším producentom olív na svete, klesli úrody o viac než polovicu. Pestovatelia olív poukazujú najmä na klimatickú zmenu, ktorá prináša mierne zimy, extrémne vysoké teploty v čase kvitnutia a následne slabé zrážky. K tomu sa pridali zvýšené výrobné náklady v dôsledku vysokých cien energií a pohonných látok.

Aj v súvislosti s očakávaniami v tomto roku sú grécki farmári pesimisti. Zima bola opätovne vo viacerých oblastiach krajiny mimoriadne teplá a jar priniesla menej zrážok, než farmári dúfali.