Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Á. Érsek neplánuje v súvislosti so šetrením financií škrtať projekty

Árpád Érsek, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) minulý týždeň v súvislosti so spomalením ekonomiky vyhlásil, že by bolo dobré, ak by koaliční ministri prišli s návrhmi, ako šetriť.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Šéf rezortu dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) neplánuje v súvislosti so šetrením, na ktoré vyzval minister financií, škrtať projekty. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Zároveň podotkol, že Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR vie minúť aj peniaze, ktoré iné ministerstvá v rámci európskych operačných programov nevedeli minúť.

Érsek skonštatoval, že ministerstvo dopravy má k dispozícii rozpočet 1,150 miliardy eur na rok. "V rámci toho robíme opatrenia, aby sme v tých sekciách, kde je málo peňazí, vedeli presúvať, kde potrebujeme," dodal. Zdôraznil, že momentálne nemá v pláne škrtať projekty. Tie, ktoré má pripravené, plánuje pustiť do verejného obstarávania. Na ministerstve dopravy podľa jeho slov nie je problém minúť peniaze. V tej súvislosti poukázal na realokácie financií, ktoré nevedeli iné ministerstvá v rámci európskych operačných programov minúť.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) minulý týždeň v súvislosti so spomalením ekonomiky vyhlásil, že by bolo dobré, ak by koaliční ministri prišli s návrhmi, ako šetriť. "Každý musí začať sám od seba a namiesto ďalších požiadaviek, ktoré prichádzajú na Ministerstvo financií SR na dodatočné peniaze, začali hľadať úspory vo vlastných rezortoch tak, aby sme dokázali ušetriť ďalšie peniaze," vyhlásil Kamenický. V súvislosti s ďalšími krokmi v najbližšom období uviedol, že si počká na čísla zo septembrovej prognózy. "Je jasné, že ak bude táto náhla zmena rastu ekonomiky pokračovať, bude znamenať zníženie rozpočtovaných príjmov, na čo budeme musieť reagovať na strane výdavkov," avizoval Kamenický.