Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Pamätníky 1. sv. vojny OBRAZOM

Stropkov oslávi 100.výročie konca prvej svetovej vojny

Nový pamätník obnoveného vojnového cintorína z I. svetovej vojny v meste Stropkov odhalia 29. 9. 2018 počas vysviacky cintorína pri príležitosti 100. Výročia ukončenia I. svetovej vojny. Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva vnútra SR. Pri pamätníku sa nachádza kaplnka sv. Barbory pôvodného starého vojenského cintorína. Pochovaných je tu cca 800 vojakov z I. svetovej vojny z nich 320 je identifikovaných. Vojnový cintorín sa nachádza v spoločnom areáli s mestským cintorínom. Na snímke stav počas úprav areálu zo dňa 18. septembra 2018. Foto: TASR - Milan Kapusta

Posviacka cintorína za účasti vojenských duchovných, vojenského sprievodu a čestnej stráže v dobových uniformách je naplánovaná na sobotné (29.8.) predpoludnie.

Stropkov 24. septembra (TASR) - Séria podujatí k 100. výročiu ukončenia prvej svetovej vojny sa uskutoční v sobotu 29. septembra v Stropkove.

"Túto významnú udalosť si u nás pripomíname z dôvodu, že naše mesto a celý vtedajší okres boli v období Rakúsko–Uhorska dôležitým strategickým územím monarchie. V predvojnovom období, od 12. do 15. septembra 1911, sa stal Stropkov centrom vojenských manévrov celej severovýchodnej časti Rakúsko–Uhorska za účasti viac ako stotisícovej armády. V našom kaštieli bol vtedy ubytovaný následník trónu František Ferdinand d'Este," priblížil primátor mesta Ondrej Brendza.

Okolie Stropkova je podľa hovorcu mesta Petra Nováka z hľadiska prvej svetovej vojny jedným z najvýznamnejších regiónov na Slovensku. Mestom sa trikrát prehnal front, v rokoch 1914–1918 tu bol zriadený vojnový cintorín, na ktorom je podľa dostupných údajov pochovaných viac ako 700 vojakov rôznych národností. V blízkom okolí, v obci Veľkrop, sa nachádza najväčší vojnový cintorín z prvej svetovej vojny na východnom fronte. Je tam pochovaných okolo 9000 vojakov.

"Vďaka dotácii z Ministerstva vnútra SR aktuálne dokončujeme záverečnú etapu rozsiahlej rekonštrukcie stropkovského vojnového cintorína. V rámci podujatia je naplánované odhalenie monumentálneho pamätníka obetiam Veľkej vojny s menoslovom 320 doteraz identifikovaných pochovaných," doplnil Brendza.

Posviacka cintorína za účasti vojenských duchovných, vojenského sprievodu a čestnej stráže v dobových uniformách je naplánovaná na sobotné (29.8.) predpoludnie. Účastníci sa následne presunú k miestnemu kaštieľu, na ktorom bude odhalená pamätná tabuľa pripomínajúca návštevu Františka Ferdinanda d'Este v Stropkove.

"Druhá časť programu sa začína o 13. h nástupom dobových vojsk a príchodom veliteľského zboru. Na tunajšom námestí je naplánovaná ukážka výcviku dobových armád, vystúpenia vojenskej i ľudovej hudby, tvorivé dielne pre deti, v priestoroch kaštieľa sa uskutočnia odborné prednášky domácich a zahraničných historikov zamerané na prvú svetovú vojnu," priblížil Novák.

Chýbať nebude podľa jeho slov dobový tábor vojsk s poľnou kuchyňou, vojenskými stanmi a ukážkou výzbroje jednotlivých armád, počas celého dňa budú po meste "patrolovať" cisársko-kráľovskí, rakúsko-uhorskí vojaci. Ozbrojené sily SR budú mať na námestí regrutačné stredisko.

Desiatka umelcov z okolitých krajín bude od štvrtka (27.9.) tvoriť v rámci plenéra zbierku diel viažucich sa k vojenskej histórii Stropkova. V kaštieli sa uskutočnia aj tri vojenské výstavy. Návštevníci budú môcť vidieť napríklad skicár významného slovenského maliara Ladislava Medňanského, ktorý bol priamym účastníkom bojov prvej svetovej vojny a zachovala sa aj jeho skica stropkovského námestia.

Celý scenár podujatia sa uskutoční v réžii mesta a Klubu vojenskej histórie Beskydy. V rámci propagácie tohto významného výročia pripravuje mesto Stropkov reprint historickej pohľadnice z tunajších manévrov z roku 1911, vyrazená bude aj replika pamätnej medaily k manévrom, ktorej originál sa nachádza v súkromných zbierkach miestnych historikov.