Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

VIDEO: P. Pellegrini by chcel, aby sa menej žilo v nostalgii

Na snímke vpravo pri slávnostnom prejave predseda vlády SR Peter Pellegrini počas osláv 100. výročia vzniku ČSR v priestoroch Národného múzea v Prahe 27. októbra 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pellegrini v príhovore v zrekonštruovanom Národnom múzeu v Prahe, ktoré bude verejnosti prístupné od nedele, poznamenal, že je potrebné si vážiť spoločné česko-slovenské vzťahy.

Praha/Bratislava 27. októbra (TASR) – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) chce, aby ľudia žili menej v nostalgii. Počas osláv 100. výročia vzniku Československa v sobotu v Prahe poznamenal, "že si pamätáme svoju históriu, ale mali by sme sa venovať budúcnosti". Tá je podľa jeho slov "pre nás veľmi pozitívna".

"O tom, ako to bolo, prečo to bolo, to nech sa už rieši na odborných historických konferenciách, nech sa tým už nezaťažujú naši občania," poznamenal slovenský premiér. Pripomenul, že pre neho i českého premiéra Andreja Babiša je to symbolické obdobie, pretože obidvaja mali možnosť časť života prežiť v spoločnom štáte a teraz sú obaja na čele dvoch samostatných štátov.



"Storočnicu vnímam ako moment, keď konečne po tisícročnej útrape a útlaku slovenského národa mal konečne šancu slovenský národ mať svoj vlastný štát. Nejakých 75 rokov s medzerami sme boli spolu s českými bratmi a teraz žijeme jeden úspešný 25-ročný príbeh samostatnej Slovenskej republiky," povedal Pellegrini. Ako doplnil, pevne verí, "že SR má pred sebou ešte skvelú budúcnosť".

Pellegrini v príhovore v zrekonštruovanom Národnom múzeu v Prahe, ktoré bude verejnosti prístupné od nedele (28.10.), poznamenal, že je potrebné si vážiť spoločné česko-slovenské vzťahy.