Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

PITHART: Slováci z rozdelenia získali oveľa viac ako Česi

Predsedu vlády Českej socialistickej republiky ( ČSR ) Petra Pitharta (vpravo) prijal 9. februára 1990 v Bratislave predseda vlády Slovenskej socialistickej republiky ( SSR ) Milan Čič. (Archívne foto) Foto: TASR/Magda Borodáčová

Zdôraznil pritom, že najmä v Česku mnohí zabudli na udalosti prvých piatich rokov po rozdelení.

Bratislava/Praha 1. januára (TASR) - Slováci z rozpadu Česko-Slovenska získali viac, Čechom rozdelenie spoločného štátu veľa dobrého neprinieslo a väčšina z nich stále ľutuje, že sme sa rozišli. V rozhovore pre TASR to uviedol Petr Pithart, bývalý predseda českej vlády vtedajšej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).

"Mal som vtedy veľké obavy, lebo som videl, že nikto nezvažuje geopolitické súvislosti, každý hovoril o peniazoch, kto na koho viac dopláca, kto koho viac zdržuje," zaspomínal si na obdobie rozdelenia Česko-Slovenska.

Tzv. zamatový rozchod podľa Pitharta Slovensko na rozdiel od Česka posilnil. "Dnes vám každý povie, že to dopadlo skvele, že naše vzťahy nikdy neboli lepšie," uviedol bývalý český premiér. Zdôraznil pritom, že najmä v Česku mnohí zabudli na udalosti prvých piatich rokov po rozdelení.

"Slovensko do volieb v roku 1998 vypadlo z rokovaní o vstupe do EÚ, nepočítalo sa s ním, pokiaľ ide o členstvo v NATO a hovorilo sa o ňom, ako o čiernej diere Európy. Slováci vtedy prekonali veľkú politickú krízu a práve vďaka tomu z rozdelenia získali oveľa viac. Posilnilo to ich sebavedomie a ukázalo, že štát je zdravý. Česi nič také za sebou nemajú," vyhlásil.

Z Česka sa po rozpade spoločného štátu podľa Pitharta stala ustráchaná krajina. "To, ako sme sa rozdelili - že sme sa rozdelili bez súhlasu ľudí - má niečo spoločné aj so súčasnou nedôverou voči Európskej únii, ktorá v Česku prevláda. Stali sme sa vystrašenou populáciou. Nikomu neveríme. Za hranicami nemáme nepriateľský štát a napriek tomu sa vonkajšieho sveta bojíme," objasnil Pithart.

Na ilustráciu vtedajších vzťahov bývalý predseda vlády prirovnal Česko-Slovensko k bratom. "Neberte to v zlom. Česi majú Slovákov radi, lenže vtedy sme Slovensko vnímali ako mladšieho brata, trochu bláznivého a nerozumného. Starší brat sa málokedy stará o záujmy toho mladšieho," vysvetlil a dodal, že po rozdelení nastala na českej strane situácia, keď sa aj v radoch politikov muselo veľa vysvetľovať. "Máloktorí si uvedomovali historické súvislosti. Nevedeli o tom, čo všetko Česi Slovákom sľúbili a nedodržali," priblížil.

"Väčšina Čechov ľutuje to, že sme sa rozišli," myslí si Pithart. Tento fakt podľa jeho slov potvrdzujú aj výsledky nového prieskumu, v ktorom sa 55 percent českých respondentov priklonilo k tejto možnosti.