Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

Na Vojenskom cintoríne v Žiline odhalili pamätnú tabuľu

Na snímke vpravo viceprimátor Žiliny Patrik Groma počas odhalenia pamätnej tabule s menami vojakov, ktorí padli v 2. svetovej vojne a sú pochovaní na vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline dňa 30. apríla 2018. Foto: TASR Erika Ďurčová

Podľa zástupcu primátora Žiliny Patrika Gromu zároveň na Vojenskom cintoríne vysypali na hroby vojakov Červenej armády hlinu z bieloruského partnerského mesta Grodno.

Žilina 30. apríla (TASR) – Na Vojenskom cintoríne na Bôriku a pri pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP v Žiline si v pondelok pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 73. výročie oslobodenia Žiliny za účasti delegácií veľvyslanectiev Ruskej federácie a Bieloruska.

Podľa zástupcu primátora Žiliny Patrika Gromu zároveň na Vojenskom cintoríne vysypali na hroby vojakov Červenej armády hlinu z bieloruského partnerského mesta Grodno.

Na snímke pietna spomienka na padlých vojakov Červenej armády v 2. svetovej vojne a pochovaných na vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline dňa 30. apríla 2018.
Foto: TASR Erika Ďurčová


Podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraj Drotár podotkol, že vďaka spolupráci s ruským veľvyslanectvom v rokoch 2016, 2017 a 2018 sa podarilo zosobniť vojakov pochovaných na Vojenskom cintoríne.

"Do roku 2018 sme uvádzali, že na cintoríne je pochovaných 1768 vojakov Červenej armády. Dnes sme odhalili pamätnú tabuľu vojakov, ktorí tu ležia v spoločných hroboch či samostatne, a došli sme k číslu 1907. Títo vojaci oslobodzovali naše mestá od Liptovského Mikuláša cez dolný Liptov, Oravu, Kysuce, Turiec a Žilinskú kotlinu," povedal Drotár.

Doplnil, že po skončení druhej svetovej vojny sa v nasledujúcich rokoch otvoril cintorín ako spoločný hrob. "Zo všetkých bojísk sa tu sústredili padlí vojaci. Sme veľmi radi, že veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku venovalo tomuto pamätnému miestu veľké úsilie a finančné zdroje na zrenovovanie. Areál sa ohradil, obnovili sa hrobové miesta. A čo je najdôležitejšie, po 73 rokoch sme odosobnili tu ležiacich neznámych vojakov. To je asi najväčšie, čo sme mohli dosiahnuť," dodal podpredseda SZPB.