Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

K výročiu 100 rokov od vzniku Československa sa pripravujú podujatia

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vláda SR určila za národného koordinátora pre prípravu spoločných osláv dejinných udalostí medzi Slovenskou a Českou republikou Vladimíra Valoviča, riaditeľa Slovenského inštitútu v Prahe.

Bratislava 27. decembra (TASR) - V roku 2018 si Slovensko a Česko pripomenú viacero významných historických výročí. Budú nimi 100 rokov od vzniku Československa, 50. výročie Pražskej jari a 25. výročie osamostatnenia slovenskej a českej štátnosti. Vláda Slovenskej republiky určila za národného koordinátora pre prípravu spoločných osláv dejinných udalostí medzi Slovenskou a Českou republikou Vladimíra Valoviča, riaditeľa Slovenského inštitútu v Prahe.

„Tých podujatí, ak zoberiem iba česko-slovenské, je celkom 52, čo je, myslím, veľmi slušný počet na tieto výročia. Hneď 10. januára sa v pražskom Obecnom dome uskutoční slávnostný videokoncert oscarového filmu Obchod na Korze, ktorý bol vlastne československý film, pretože režisérmi boli Čech aj Slovák, účinkovali v ňom českí a slovenskí umelci. Bude to slávnostné uvedenie, hrať bude Symfonický orchester Hlavného mesta Prahy FOK, účinkovať Kühnov zmiešaný zbor, sólistom bude husľový virtuóz Dalibor Karvay a celý koncert pod taktovkou slovenského dirigenta Petra Vrábela. Miestom koncertu je Obecný dom, kde sa podpisovali dokumenty vzniku prvej Československej republiky,“ uviedol Valovič pre TASR.

Program sa začína už prvý januárový deň, pri príležitosti 25. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa uskutoční slávnostné zasadnutie vlády SR, spojené so slávnostným koncertom Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute. V priebehu roka sa uskutoční aj slávnostné výjazdové rokovanie vlády SR a spoločné zasadnutie vlád SR a ČR venované 100. výročiu vzniku ČSR. Spoločne by mali zasadnúť aj predsedníctva Národnej rady SR a Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR v závere mája.

„Atraktívnym pre divákov bude prezidentský vlak, vypravený z Prahy do Bratislavy a zastaví na všetkých dôležitých zastávkach. Vypraviť by ho mali prezidenti oboch republík. Myslím, že to bude veľká atrakcia pre divákov, zaradené budú historické vozne cisára Františka Jozefa aj prezidentov Masaryka a Husáka z pražského Národného technického múzea,“ dodal Valovič.

Ďalším podujatím podľa jeho vyjadrenia bude reprezentačná česko-slovenská výstava na Bratislavskom hrade, ktorá potrvá do októbra, potom sa presťahuje do Národného múzea v Prahe. Jej gestormi sú obidve národné múzeá. V júli to bude stretnutie Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine. Už v polovici januára sa uskutoční stretnutie verejnoprávnych médií ČR a SR, kde sa pripraví koncept medializácie a propagácie jednotlivých podujatí. K 50. výročiu Pražskej jari pripravuje RTVS niekoľko dokumentov o Alexandrovi Dubčekovi. Medializáciou podujatí sú poverené agentúra Czech Tourism a Tlačová agentúra SR. Plánovaných je viacero akcií aj v zahraničí, ktoré pripravia spoločne zastupiteľské úrady oboch krajín v jednotlivých štátoch.