Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Februárové udalosti spred 70 rokov boli v okrese Brezno pokojné

Ilustračná snímka. Foto: TASR - J. Lofaj

Pracujúci vyjadrili jednoznačnú podporu politike Komunistickej strany účasťou v manifestačnom generálnom štrajku 24. februára. Tvrdia to dobové materiály, ktoré hodnotia vtedajšie pohnuté obdobie.

Brezno 26. februára (TASR) – Februárové udalosti spred 70 rokov mali v okrese Brezno údajne pokojný priebeh. Pracujúci vyjadrili svoju jednoznačnú podporu politike Komunistickej strany účasťou v manifestačnom jednohodinovom generálnom štrajku 24. februára. Tvrdia to aspoň dobové materiály, ktoré hodnotia vtedajšie pohnuté obdobie. Pripomínajú, že na zabezpečenie poriadku na Horehroní vyzbrojili rotu partizánov, o čo požiadal Okresný výbor Komunistickej strany Slovenska (KSS).

"V okrese Brezno štrajkovalo 78 zamestnancov píly, 60 robotníkov štátnej lesnej správy v Závadke, 110 robotníkov parnej píly v Polomke, 100 pracovníkov píly v Červenej Skale, 285 v Kovozávode v Pohorelskej Maši, 200 na píle v Čiernom Balogu, 80 v Hronci, 500 v rafinérii v Dubovej a 4000 zamestnancov v Podbrezovej," uvádzajú vtedajšie dokumenty o februárových udalostiach.

Podľa nich bol tamojší Okresný akčný výbor Národného frontu aktívny. Po prvý raz sa zišiel 26. februára a hneď riešil problémy očisty Okresného národného výboru (ONV). Keďže ONV Brezno patril k tým, kde vo voľbách v roku 1946 získala prevahu KSS, padlo rozhodnutie o jeho nerozpustení, na rozdiel napríklad od banskobystrického. Vylúčili z neho iba piatich členov za Demokratickú stranu, ktorí aktívne podporovali "reakčnú" politiku svojej strany.

Februárový prevrat bol v niekdajšom Československu komunistami označovaný za Víťazný február či Februárové víťazstvo pracujúceho ľudu. Dnes je vnímaný ako prechod od demokracie k totalite, pripojenie k sovietskemu mocenskému bloku, začiatok útlaku obyvateľstva a ekonomického úpadku.