Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia CD CLUB

Bývalý egyptský veľvyslanec: Správy v médiach nie sú vždy objektívne

Bývalý egyptský veľvyslanec na Slovensk J.E. Ihab Ahmed Talaat Nasr hosťom v relácii CD Klub. Foto: Tablet.TV

Pavol Demeš si do relácie CD Klub pozval veľvyslanca Egyptskej arabskej republiky na Slovensku, J.E. Ihaba Ahmeda Talaata Nasra.



Bratislava 25. septembra (TABLET.TV) – Dianie v Egypte a celkovú premenu egyptskej spoločnosti počas uplynulých rokov sprevádza násilie, o ktorom médiá neinformujú vždy práve najobjektívnejšie. V tomto čase už bývalý egyptský veľvyslanec na Slovensku, J.E. Ihab Ahmed Talaat Nasr ponúkol divákom TABLET.TV možnosť dozvedieť sa o okolnostiach a pozadí celej situácie.

V rozhovore s Pavlom Demešom Nasr odhalil, čo predchádzalo krvavým zrážkam demonštrantov s políciou, počas ktorých zahynuli minulý rok stovky ľudí. Po násilnom rozpustení demonštrácií bola ustanovená expertná komisia, ktorá vyšetruje a preveruje okolnosti úmrtia každej jednej obete policajnej akcie, vysvetlil Nasr.

V súvislosti s množstvom rozsudkov smrti, ktoré egyptské súdy vyniesli za uplynulé obdobie, Nasr vysvetlil, že egyptský právny systém je založený na francúzskom právnom systéme, čo v praxi znamená, že s vynesením rozsudku smrti je spojených veľa obmedzení a opravných prostriedkov. Ide zväčša o rozsudky prvej inštancie, ale celý legálny proces má ešte ďalších šesť, alebo sedem stupňov, keď sa prípadom zaoberajú v justičnej hierarchii vyššie postavené súdy. V žiadnom prípade teda nejde o konečné rozsudky, skôr naopak, veci sú v prípravnom štádiu, dodal Nasr.

Ak vás zaujímajú informácie o Egypte, môžete sa okrem iného pozrieť na výstavu Tutanchamon - jeho hrobka a poklady, ktorá bude v bratislavskej Inchebe až do konca novembra.

Pozrite si celú reláciu.