Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Brexit

USA sú pripravené posilniť pobrexitové vzťahy s Britániou a EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stúpenci odchodu Británie z EÚ sa dlhodobo spoliehajú na podpísanie priaznivej obchodnej dohody so Spojenými štátmi.

Washington 25. decembra (TASR) - Vláda dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa zagratulovala v piatok Británii a Európskej únii (EÚ) k dosiahnutiu dohody o vzájomnom usporiadaní budúcich vzťahov a vyjadrila ochotu budovať pevnejšie vzťahy so Spojeným kráľovstvom aj s EÚ. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú Radu pre národnú bezpečnosť (NSC).

"Gratulujeme Británii a EÚ k dosiahnutiu historickej brexitovej dohody," znie piatkový príspevok NSC na Twitteri. Washington je zároveň podľa vlastných slov pripravený budovať "silnejšie transatlantické vzťahy" s Britániou, ako aj s euroblokom.

EÚ a Británia vo štvrtok po mesiacoch rokovaní oznámili, že dospeli k obchodnej dohode, ktorá umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo. Finálny dokument, ktorý má okolo 2000 strán, potom ešte budú musieť schváliť britský premiér Boris Johnson, vlády členských štátov EÚ, rovnako ako parlamenty na oboch stranách.

Stúpenci odchodu Británie z EÚ sa dlhodobo spoliehajú na podpísanie priaznivej obchodnej dohody so Spojenými štátmi. Tí sa však poväčšine domnievali, že sa tak stane ešte za vlády Trumpa, ktorý sám podporoval tzv. brexit. Británia však po 20. januári bude o budúcich vzťahoch rokovať s nastupujúcim prezidentom USA Joeom Bidenom. Ten si však na rozdiel od svojho predchodcu v Bielom dome zakladá na posilňovaní multilaterálnej spolupráce, najmä s EÚ, približuje AFP.