Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Brexit

Produkcia áut v Británii aj vo februári klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Dôvodom sú blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu aj problémy s globálnymi dodávateľskými reťazcami a nové colné procesy po brexite.

Londýn 26. marca (TASR) - Produkcia áut v Británii aj vo februári 2021 klesla. A na najnižšiu úroveň v rámci štatistík pre tento mesiac od roku 2010. Dôvodom sú blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu aj problémy s globálnymi dodávateľskými reťazcami a nové colné procesy po brexite. Uviedlo to v piatok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).

Podľa SMMT sa produkcia vozidiel v krajine vo februári 2021 znížila medziročne o 14 % na 105.008 kusov. Z toho výroba pre domáci trh klesla o 34,9 % a pre zahraničný o 8,1 %.

Združenie odhaduje, že predajne s autami v Anglicku zostanú zatvorené pre verejnosť minimálne do 12. apríla v rámci tzv. lockdownu na zastavenie ochorenia COVID-19. A zároveň nedostatok polovodičov a zmeny pravidiel importu komponentov po brexite sa dotkli aj niektorých výrobcov áut.

Februárové čísla sú ďalším dôkazom toho, ako veľmi nový koronavírus zasiahol výrobu automobilov v Británii, uviedol riaditeľ SMMT Mike Hawes.

„Spojené kráľovstvo nie je izolované od globálnych problémov a náš automobilový priemysel potrebuje stabilný a bezpečný medzinárodný trh, aby mohol prosperovať,“ dodal.