Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Brexit

Nádeje na dosiahnutie brexitovej dohody podporili libru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kurz libry v piatok vyskočil na 3-mesačné maximum, keďže investori začali veriť v dosiahnutie brexitovej dohody v poslednej minúte. Britská mena si od štvrtka (10. 10.) polepšila o vyše 3 %.

Londýn 11. októbra (TASR) - Britská libra prudko posilnila. Podporil ju optimizmus, že Británia nakoniec predsa len vystúpi z Európskej únie (EÚ) s dohodou.

Kurz libry v piatok vyskočil na 3-mesačné maximum, keďže investori začali veriť v dosiahnutie brexitovej dohody v poslednej minúte. Britská mena si od štvrtka (10. 10.) polepšila o vyše 3 %, čo bolo je najvýraznejšie dvojdňové posilnenie od polovice júna 2016.

Vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier povedal, že stretnutie s jeho britským náprotivkom Stephenom Barclayom bolo konštruktívne. To nasledovalo po štvrtkovom stretnutí medzi írskym premiérom Lea Varadkarom a britským premiérom Borisom Johnsonom, ktorí v spoločnom vyhlásení uviedli, že vidia možnosť, ako dosiahnuť dohodu o vystúpení Británie z EÚ.

Libra v piatok posilnila takmer o 2 % až na 3-mesačné maximum 1,2685 USD/GBP. Voči euru sa zvýšila až o 1,4 % na 0,8720 GBP/EUR. Takisto vzrástli britské akciové trhy. Kľúčový index FTSE 100 sa o 14.44 h SELČ nachádzal s plusom 0,77 % na 7242,04 bodu. Stúpli tiež výnosy dlhopisov britskej vlády a peňažné trhy už nie sú si také isté, že britská centrálna banka (BoE) do decembra 2020 zníži kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok vyhlásil, že dostal od írskeho premiéra Lea Varadkara "sľubné signály", pokiaľ ide o možnosť dosiahnuť ešte s Britániou pred jej blížiacim sa odchodom z EÚ dohodu. Oznámil tiež posun termínu, dokedy majú byť súvisiace rokovania s Britániou uzavreté. Tusk však zároveň aj mierne schladil optimizmus, keď povedal, že je potrebné využiť aj tú najmenšiu šancu, hoci "nie je zaručený úspech a čas už prakticky vypršal". To malo dočasný negatívny vplyv na libru.