Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Brexit

Loiseauová: Británia nesmie exportovať do Európy svoju politickú krízu

Westminsterský palác, sídlo britského parlamentu. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová predstavila v utorok svoj nový desaťbodový plán na odchod Británie z EÚ.

Paríž 22. mája (TASR) - Spojené kráľovstvo nesmie "exportovať svoju politickú krízu" do Európy, uviedla v stredu francúzska politička Nathalie Loiseauová, ktorá vedie stranu prezidenta Emmanuela Macrona vo voľbách do Európskeho parlamentu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Rešpektujeme Britov. Žiadame ich, aby nám umožnili napredovať našou vlastnou cestou, a medzitým Britániu žiadame, aby nevyvážala do Európskej únie svoju politickú krízu," povedala bývalá ministerka pre európske záležitosti Loiseauová pre rozhlasovú stanicu RTL.

Loiseauová zopakovala, že záleží na Británii, aby sa rozhodla, či chce pokračovať v procese brexitu, teda vystúpení z EÚ, alebo si zvolí druhé referendum.

Britská premiérka Theresa Mayová predstavila v utorok svoj nový desaťbodový plán na odchod Británie z EÚ. Poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu okrem iného prisľúbila, že nový návrh dohody o brexite, ktorý už schválila vláda, obsahuje aj parlamentné hlasovanie o usporiadaní druhého referenda o vystúpení Británie z EÚ.

Britská premiérka tiež varovala, že ak poslanci jej "novú" dohodu o brexite začiatkom júna ani na štvrtý pokus neschvália, do úvahy bude prichádzať už len brexit bez dohody, úplné zastavenie procesu brexitu alebo ďalšie referendum o odchode Británie z EÚ.

Vysokopostavení zákonodarcovia v Mayovej vlastnej Konzervatívnej strane, ako aj opozičné strany však premiérkin modifikovaný návrh dohody odmietli a avizovali, že jej plán nepodporia. Poslanci by o novej dohode o brexite mali hlasovať v týždni od 3. júna.