Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Brexit

Jeremy Hunt sa bude uchádzať o post lídra konzervatívcov

Šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hunt sa stal prvým z potenciálnych kandidátov na post lídra konzervatívcov, ktorý svoj záujem o túto funkciu oficiálne deklaroval.

Londýn 24. mája (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v piatok uviedol, že sa bude uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany. Urobil tak po tom, čo odchod z tejto funkcie k 7. júnu oznámila premiérka Theresa Mayová. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Hunt sa stal prvým z potenciálnych kandidátov na post lídra konzervatívcov, ktorý svoj záujem o túto funkciu oficiálne deklaroval.

Zo svojej funkcie v piatok odstúpil aj Graham Brady, šéf Výboru 1922 združujúceho poslancov Konzervatívnej strany, ktorí nie sú členmi kabinetu. Brady svoje odstúpenie z postu predsedu vplyvného výboru zdôvodnil tým, že na neho "kolegovia naliehajú, aby sa uchádzal o post lídra strany".

Ako informovala agentúra AFP, za favorita na Mayovej nástupcu je označovaný bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Predpokladá sa však, že kandidovať bude viac ako desať vysokopostavených členov Konzervatívnej strany.

Okrem Johnsona sa ako možní nástupcovia Mayovej spomínajú bývalá ministerka práce Esther McVeyová, minister pre medzinárodnú rozvojovú pomoc Rory Stewart, šéf rezortu vnútra Sajid Javid, bývalá líderka konzervatívcov v Dolnej snemovni Andrea Leadsomová, ministerka obrany Penny Mordauntová či ministerka práce Amber Ruddová.