Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Brexit

Britská vláda trvá na tom, že rokovania o brexite napredujú

Britské zástavy vejú pred parlamentom v Londýne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok a v piatok sa v Bruseli uskutoční rozhodujúci summit lídrov EÚ týkajúci sa brexitu.

Londýn/Paríž 16. októbra (TASR) - Britská vláda v stredu vyhlásila, že trvá na tom, že rokovania s Európskou úniou týkajúce sa brexitu postupujú vpred, a to i napriek tomu, že v noci sa výraznejší pokrok dosiahnuť nepodarilo. Píše o tom agentúra AP.

Úrad premiéra Borisa Johnsona oznámil, že rokovania v noci na stredu, ktoré prebehli v Bruseli, boli "konštruktívne".

Ako si všíma agentúra AFP, francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian sa vyjadril, že je možné, že Británia a EÚ dohodu o brexite uzavrú, výsledok však nie je istý.

"Zdá sa, že (rokovania) pokračujú, a ak to tak bude aj naďalej, je to pozitívny (znak)," uviedol Le Drian. "Je možné, že sa dostaneme von zo slepej uličky. Pri brexite je to však vždy neisté..." povedal pre spravodajskú stanicu BFM TV.

Ak sa aj podarí uzavretie dohody o brexite dosiahnuť, musí ju schváliť britský parlament, ktorý už trikrát odmietol dohodu vyrokovanú bývalou premiérkou Theresou Mayovou, pripomenula AP.

Vo štvrtok a v piatok sa v Bruseli uskutoční rozhodujúci summit lídrov EÚ týkajúci sa brexitu. Bude sa konať len dva týždne pred plánovaným termínom odchodu Británie z EÚ, ktorý je stanovený na 31. október.