Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V Modre bude jubilejná trojdňová medzinárodná Slávnosť hliny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slávnosť hliny s podtitulom Keramická Modra sa začne vo štvrtok keramickým seminárom.

Modra 28. augusta (TASR) – Jubilejné trojdňové slávnosti hliny sa uskutočnia od 30. augusta do 1. septembra v Modre. Ich desiaty ročník pripravuje Múzeum Ľudovíta Štúra Slovenského národného múzea (SNM) s Modranskou besedou, mestom Modra a Slovenskou ľudovou majolikou. Podujatie je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Slávnosť hliny s podtitulom Keramická Modra sa začne vo štvrtok keramickým seminárom. "Nielen pre odbornú verejnosť, ale aj pre návštevníkov je pripravený odborný seminár Prejavy ľudovej zbožnosti v keramickom dekóre v Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra od 9. do 13.30 h," informuje vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Na seminári odborníci zo Slovenska, Českej republiky a Rakúska budú hovoriť o náboženských motívoch, kresťanskej tematike a symboloch na fajanse i keramických plastikách či domácich hlinených oltárikoch zistených výskumami aj zo zbierok rôznych múzeí.

Popoludnie 30. augusta je venované sprístupneniu výstav. V Múzeu Ľudovíta Štúra sa o 16.30 h uskutoční vernisáž Keramický majster Richard Hóz, ktorá prezentuje výber z jeho tvorby pri príležitosti nedožitého 100. výročia narodenia. Reflektuje aj sakrálnu tematiku diel, ktorej je venovaný tento ročník podujatia. O 18. h v Múzeu slovenskej keramickej plastiky otvoria výstavu Prejavy ľudovej zbožnosti v keramickom dekóre. Prezentuje diela autorov so vzťahom k Modre, v ktorej žili alebo pracovali v jej keramickej dielni a venovali sa náboženskej tematike.

Festival je oslavou hliny, s ňou spätého remesla, jeho tradíciou i budúcnosťou. V piatok a sobotu sa počas celého dňa koná medzinárodný Hrnčiarsky jarmok, ukážky keramického remesla – točenie na kruhoch, keramické tvorivé dielne, štylizovaný alegorický sprievod, exkurzie v Slovenskej ľudovej majolike a ďalší kultúrny program.

Výťažok z charitatívneho stánku občianskeho združenia Modranská beseda bude použitý na dotvorenie prvého slovenského keramického betlehemu autorov Jozefa Franka a Mariána Lišku. V uliciach Modry budú tradičné kulinárske špeciality, razenie pamätnej mince, divadielko a detské hry z čias našich predkov ako koleso šťastia, drevený kolotoč, hra v guľôčky a iné.

Niektoré podujatia sú aj spomienkou na predchádzajúce ročníky. V Múzeu Ľudovíta Štúra možno vidieť stále keramické expozície - Galériu Ignáca Bizmayera a Z dejín modranskej keramiky, ktorá zachytáva tradičné mestské remeslo od obdobia prvých písomných prameňov. Prezentuje keramické tradície, život v hrnčiarskom cechu, výrobky hrnčiarov a džbánkarov.