Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislave a Košiciach sa predstavia zahraničné školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Na štátnych univerzitách vo Veľkej Británii, Holandsku či Dánsku majú Slováci možnosť študovať na 1. a 2. stupni štúdia za rovnakých podmienok ako domáci študenti, uviedla organizátorka D. Jarkovská.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Záujemcovia o štúdium v zahraničí budú mať počas nadchádzajúceho víkendu (10.-11.11.) v Bratislave a Košiciach možnosť zúčastniť sa na veľtrhu zahraničných vysokých a stredných škôl StudyFest. Predstaví sa na ňom 13 vzdelávacích inštitúcií z Veľkej Británie, Holandska, Dánska, Fínska a Kanady. TASR o tom informovala organizátorka veľtrhu Dominika Jarkovská z Interstudy - agentúry pre štúdium v zahraničí.

"Na štátnych univerzitách a vysokých školách vo Veľkej Británii, Holandsku, Dánsku a Fínsku majú slovenskí maturanti a absolventi bakalárskeho štúdia možnosť študovať na prvom a druhom stupni štúdia za rovnakých podmienok ako domáci študenti," uviedla Jarkovská. Ako doplnila, vďaka možnosti financovania školného zo zdrojov poskytovaných vládami týchto krajín či možnosti bezplatného štúdia je štúdium dostupné aj pre študentov zo Slovenska.

Veľká Británia bude na veľtrhu ako najžiadanejšia krajina zastúpená dvomi strednými školami a šiestimi univerzitami, ktoré pokrývajú stovky študijných odborov v oblasti spoločenských, prírodných, technických, humanitných, medicínskych a pôdohospodárskych vied a umenia. V britských stredných školách sa môžu slovenskí stredoškoláci zdokonaľovať v angličtine, absolvovať ročné či polročné štúdium alebo aj maturovať.

"Novinkou na tohtoročnom StudyFeste je Kanada, kde môžu študenti absolvovať študijný program spojený s prácou, čo im umožňuje zdokonaliť sa v angličtine, získať kvalifikáciu a zároveň aj pracovné skúsenosti," povedala Jarkovská. Vo všetkých zastúpených krajinách sa slovenskí uchádzači, rovnako ako domáci, prijímajú na vysoké školy bez prijímacích skúšok. Podmienkou je úspešné zvládnutie maturitnej alebo bakalárskej skúšky so známkami podľa požiadaviek danej univerzity či odboru a dokumentovaná znalosť angličtiny. V prípade študijných odborov vyučovaných v Holandsku v nemeckom jazyku sa vyžaduje znalosť nemčiny.

StudyFest sa uskutoční v sobotu v Bratislave a o deň neskôr v Košiciach od 9. do 15. h.