Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Slovenská kultúrna verejnosť sa lúči s Ivanom Letkom

Na archívnej snímke zo 6. decembra 2004 herec Ivan Letko a Magda Paveleková počas osláv okrúhlych 70. narodenín Ivana Letka. Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková

Herecké majstrovstvo Ivana Letka mohli diváci desaťročia obdivovať nielen z javiska Novej scény, ale aj z množstva filmov, televíznych inscenácií a seriálov, z rozhlasu aj dabingu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Slovenská kultúrna verejnosť sa v stredu rozlúči s hercom a pedagógom Ivanom Letkom. Posledná rozlúčka s bývalým dlhoročným členom hereckého súboru Divadla Nová scéna (DNS) a jeho umeleckým šéfom sa uskutoční o 8.00 h v bratislavskom krematóriu.

Herecké majstrovstvo Ivana Letka mohli diváci desaťročia obdivovať nielen z javiska Novej scény, ale aj z množstva filmov, televíznych inscenácií a seriálov, z rozhlasu aj dabingu. "Ako dlhoročný pedagóg Vysokej školy múzických umení, neskôr Konzervatória v Bratislave, Cirkevného konzervatória i Súkromného konzervatória v Topoľčanoch vychoval celé generácie mladých hercov," pripomína DNS k zosnulému umelcovi, ktorý na VŠMU pôsobil ako pedagóg herectva viac ako 30 rokov. Vychoval množstvo známych hereckých osobností. Medzi jeho študentov patrili Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, Ján Kroner, Jana Oľhová ale i jeho dcéra Hana Letková a mnohí ďalší.

Podľa vyjadrenia riaditeľky DNS Ingrid Fašiangovej odišiel ďalší z pilierov a bardov Novej scény. "Postupne strácame mimoriadne silnú hereckú generáciu, s ktorou sme rástli, generáciu, ktorá vytvorila nezabudnuteľné inscenácie a herecké kreácie. Je to veľká strata pre slovenské umenie," dodala.

Ivan Letko zomrel v nedeľu 21. januára vo veku 89 rokov.