Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Valorizácia dôchodkov môže penzistom obmedziť príspevky od samosprávy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V mestskej časti Ružinov je suma, rozhodujúca pre priznanie príspevku na stravu, ale aj na populárne výlety seniorov, od roku 2012 určená všeobecne záväzným nariadením vo výške 500 eur.

Bratislava 14. marca (TASR) - Každoročná valorizácia dôchodkov môže mnohým dôchodcom v konečnom dôsledku paradoxne priniesť menej eur v peňaženke. "Poberateľom nízkych starobných dôchodkov totiž prispievajú samosprávy na zabezpečenie spoločného stravovania. V mestskej časti Ružinov je suma, rozhodujúca pre priznanie príspevku na stravu, ale aj na populárne výlety seniorov, od roku 2012 určená všeobecne záväzným nariadením vo výške 500 eur," uviedol zástupca starostu MÚ v Ružinove Ján Buocik (SDKÚ-DS).

Odvtedy sa však dôchodky dvakrát valorizovali po 10 eur, preto navrhuje posunúť hranicu s tým, že v budúcich rokoch by minimá automaticky kopírovali valorizáciu dôchodkov, vysvetlil Ján Buocik, ktorý pripravil novelu príslušného VZN.

V konkrétnych číslach je podľa terajšieho nariadenia príspevok na spoločné stravovanie pre jedného dôchodcu do 500 eur 0,50 eura na každý odobratý obed, nad 500 eur je to 0,30 eura. Ešte výraznejšie by sa valorizačný rast dôchodkov prejavil u záujemcov o výlety, ktoré pre seniorov pripravuje samospráva Ružinova. Záujemca s dôchodkom nad 500 eur sa na zájazde môže zúčastniť, len ak zostanú voľné miesta a hradí si náklady v plnej výške. "Návrhom preto chcem dosiahnuť, aby sa ľudia mohli zapájať do aktivít mestskej časti aj potom, keď im pridajú pár eur k dôchodku," doplnil Buocik.