Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavskí laboranti preverili 1134 vzoriek vody, 259 nevyhovovalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vodárne ponúkli bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní pri príležitosti Svetového dňa vody.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) zrealizovala v marci bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní. Pracovníci laboratórií preverili 1134 vzoriek, v ktorých zisťovali prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť vody. Z nich takmer 23 percent (259 vzoriek) prekročilo povolený limit dusičnanov. V niektorých prípadoch boli namerané hodnoty až štvornásobne vyššie ako stanovuje limit. Informuje o tom BVS na svojom webe.

Vodárne ponúkli bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní pri príležitosti Svetového dňa vody. Vzorky mohli ľudia priniesť 22. marca do priestorov laboratórií BVS na Bojnickej ulici 6 v Bratislave. Každá prijatá fľaša s vodou bola označená identifikačným číslom, pod ktorým je uverejnený výsledok analýzy. Ten je okrem internetovej stránky www.bvsas.sk dostupný aj telefonicky na čísle 0850 123 122.

V roku 2017 pracovníci laboratórií bratislavských vodární analyzovali takmer 1400 vzoriek vody z domácich studní, z ktorých takmer 23 percent prekročilo povolený limit dusičnanov. V približne 22 percent vzoriek taktiež zaznamenali tvrdosť vody mimo odporúčaného rozsahu. BVS upozorňuje, že ani ostatné vzorky, ktoré vyhovovali testovaným ukazovateľom, však nemusia spĺňať ďalšie kritériá – na rozdiel od pitnej vody dodávanej vodárenskými spoločnosťami verejnou vodovodnou sieťou, ktorá spĺňa všetky požiadavky stanovené legislatívou.