Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Milovníci vojenskej histórie sa opäť stretnú na Sahare na Záhorí

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavel Neubauer

Chýbať však nebudú ani prehliadky dobových vojenských táborov a regrutačného stanu.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Nadšenci vojenskej histórie a vojenskej techniky z minulého storočia sa opäť zídu na "Sahare". Nie však na africkom kontinente, ale v areáli Vojenského technického a skúšobného ústavu (VTSÚ) Záhorie. Ten totiž svojím charakterom pripomína saharskú púšť. V piatok a sobotu (25.8.) sa tam koná v poradí 16. ročník rovnomenného podujatia Sahara.

Pripravené sú súťažné jazdy automobilových civilných a vojenských veteránov, statické ukážky vojenskej historickej techniky či bojové ukážky v réžii vojenských historických klubov. Pôjde napríklad o rekonštrukciu bojov druhej svetovej vojny v Afrike alebo pri rieke Visla. Chýbať však nebudú ani prehliadky dobových vojenských táborov a regrutačného stanu, ale svoju činnosť predstavia napríklad aj Hasičský a záchranný zbor (HaZZ), Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru, VTSÚ Záhorie a Ozbrojené sily SR.

Neodmysliteľnou súčasťou je aj súťaž o najlepší guláš, ktorý sa bude pripravovať v dobových táboroch. Pre návštevníkov zabezpečili organizátori kyvadlovú dopravu zo záchytného parkoviska k areálu.

Podujatie Sahara vzniklo v roku 2002 a patrí k najstarším akciám svojho druhu na Slovensku. Je to stretnutie majiteľov vojenských historických vozidiel a klubov vojenskej histórie na Slovensku, ale prístupné aj pre laickú verejnosť. Zamerané je na ochranu a rozvoj historického a kultúrneho dedičstva so zameraním na vojenské dejiny. Snaží sa popularizovať vojenské dejiny Slovenska a šíriť osvetu o dejinách vojen a ozbrojených konfliktov, vývoji armády, zbraní a vojenskej techniky. Je tiež propagátorom vojenskej histórie viažucej sa k obdobiu druhej svetovej vojny a k Slovenskému národnému povstaniu (SNP).