Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Bratislavský kraj

Malacky požiadali o grant na druhú etapu rekonštrukcie kaštieľa

Kaštieľ, Malacky Foto: Facebook

Kaštieľ, postavený v 17. storočí, bol sídlom šľachtického rodu Pálffyovcov.

Malacky 17. januára (TASR) – Mesto Malacky sa uchádza o štátnu podporu pri rekonštrukcii južného krídla Malackého kaštieľa. Ako informuje webová stránka mesta, Malacky požiadali o dotáciu Ministerstvo kultúry SR.

Výška požadovanej sumy je 149.273 eur, celková suma na túto druhú etapu rekonštrukcie kaštieľa je vyčíslená na 157.129 eur. Na projekt je vydané platné stavebné povolenie.

Z dotačného programu Obnovme si svoj dom, ktorého účelom je ochrana, obnova a rozvoj kultúrneho dedičstva, už rezort kultúry poskytol v roku 2014 Malackám dotáciu vo výške 50.000 eur na prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa – opravu západného krídla strechy. Náklady v tomto prípade boli vyčíslené na 162.262 eur.

Webová stránka mesta pripomína, že realizáciu rekonštrukcie a harmonogram prác v priebehu prvej etapy ovplyvnil fakt, že reálny stav konštrukcie krovu a komínov bol horší, než sa predpokladalo v projektovej dokumentácii. Mesto preto muselo prijať opatrenia na odstránenie havarijného stavu.

Nový primátor Malaciek Juraj Říha taktiež v súčasnosti ponúka občanom, ktorí majú záujem o problematiku kaštieľa, účasť v pracovnej skupine, ktorá spracuje funkčné využívanie historického sídla.

Kaštieľ, postavený v 17. storočí, bol sídlom šľachtického rodu Pálffyovcov, františkánskym internátom, vojenským skladom, socialistickou nemocnicou i príbytkom pre bezdomovcov. Od roku 2007 patrí mestu Malacky, ktoré ho postupne rekonštruuje.