Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Pri kontrole internátov v Bratislavskom kraji sa zistili nedostatky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Skontrolovaných bolo 16 zariadení, pričom kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek na vysokoškolské ubytovacie zariadenia a zhodnotenie hygienického štandardu.

Bratislava 21. mája (TASR) – Pracovníci odboru hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave vykonali 26 cielených kontrol na vysokoškolských internátoch v Bratislavskom kraji. Skontrolovaných bolo 16 zariadení, pričom kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek na vysokoškolské ubytovacie zariadenia a zhodnotenie hygienického štandardu v týchto zariadeniach. Informuje o tom RÚVZ v Bratislave na svojom webe.

"Najčastejšími nedostatkami v objektoch študentských domovov boli neúčinné odvetranie zariadení pre osobnú hygienu a predsiení izieb, poškodené a opotrebované povrchy deliacich priečok spŕch, poškodené, znečistené a zatečené maľovky, poškodené podlahové krytiny, ale aj opotrebované zariaďovacie predmety v zariadeniach pre osobnú hygienu a nábytkov, izbách a kuchynkách," vymenoval regionálny hygienik Otakar Fitz. Hygienici označili za problematický aj nevyhovujúci technický stav okien a balkónových dverí, s čím súvisí aj zhoršenie mikroklimatických podmienok najmä v zimnom období. Problémom bola aj nedostatočná intenzita umelého osvetlenia, nevyhovujúci technický stav vodovodných potrubí a elektroinštalácie.

Fitz skonštatoval, že štyri študentské domovy nemali k dispozícií rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva k uvedeniu priestorov do prevádzky a tri nemali schválené prevádzkové poriadky, prípadne ich zmeny. "V ojedinelých prípadoch bolo zistené nedostatočné vybavenie izieb, napríklad stolovými lampami, chýbala miestnosť pre upratovačku a v jednom prípade bol zistený nepostačujúci počet spŕch pre ubytovaných študentov," dodal hygienik.

Závery hygienických kontrol boli prerokované s prevádzkovateľmi. Neboli uložené sankčné opatrenia.

Na obnovu vysokoškolských internátov pôjde v tomto roku 20 miliónov eur. Začne sa tak najrozsiahlejšia rekonštrukcia ubytovacích kapacít v histórii krajiny. Najväčšia časť z financií pôjde na rekonštrukciu internátov v Bratislave. Ďalších 30 miliónov eur budú môcť využiť univerzity na obnovu študentských domovov v rokoch 2019 a 2020, uviedol 11. mája premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).