Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj požiada rezort kultúry o dotáciu na park v Malinove

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predloženie žiadosti o príspevok vo výške 950.000 eur v piatok schválili poslanci BSK na rokovaní krajského zastupiteľstva.

Bratislava 16. marca (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce na revitalizáciu parku pri kaštieli v Malinove požiadať o dotáciu Ministerstvo kultúry (MK) SR v rámci programu Obnovme si svoj dom. Predloženie žiadosti o príspevok vo výške 950.000 eur v piatok schválili poslanci BSK na rokovaní krajského zastupiteľstva.

Park, ktorý vznikol v 18. storočí, obopína kaštieľ, pôvodne vodný hrad, ktorý prešiel viacerými prestavbami. "V súčasnosti je park v dôsledku historicky podmienených necitlivých zásahov a dlhodobo zanedbanej údržby vo veľmi zlom stave a jeho obnova je neodkladne nevyhnutná,“ uviedol Úrad BSK v predloženom materiáli. Vzhľadom na finančnú náročnosť obnovy, ktorá sa odhaduje na 950.000 eur, sa BSK usiluje o získanie externých finančných zdrojov.

Obnovený areál parku ostane prístupný verejnosti a zároveň má slúžiť ako zázemie pre praktické vyučovanie študentov Strednej odbornej školy záhradníckej G. Čejku v Malinove.

„Hlavným zámerom je rozšíriť možnosti pre jeho verejné využitie, budeme teda v prvom kroku revitalizovať zeleň i nové dreviny v duchu zachovania pamiatkových hodnôt anglického parku z 18. storočia, pribudne však i nový mobiliár tak, aby sa park stal atraktívnym miestom pre oddych a voľný čas,“ priblížila riaditeľka Odboru cestovného ruchu a kultúry na Úrade BSK Zuzana Šajgalíková.

V prípade získania dotácie sa bude kraj spolupodieľať na revitalizácii sumou vo výške 5 percent oprávnených nákladov. S investičným zámerom sa v prípade získania zdrojov a po výbere dodávateľa požadovaných prác ráta v období od septembra 2018 do augusta 2020.