Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislave míňajú najviac Rusi, málo ide na kultúru

Bratislavský hrad Foto: TASR

Turista v hlavnom meste podľa prieskumu minie v priemere asi 111 eur na osobu za deň.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Najviac peňazí míňajú pri návšteve hlavného mesta ruskí turisti. V bratislavských obchodných centrách utratia za deň v priemere vyše 90 eur, čo je trojnásobok toho, čo obvykle dávajú iní návštevníci. Vo všeobecnosti turisti málo míňajú na kultúru. Vyplýva to z dotazníkového prieskumu, ktorý medzi októbrom a decembrom minulého roka uskutočnila Ekonomická univerzita pre bratislavskú organizáciu cestovného ruchu Bratislava tourist board (BTB). Otázky kládla vyše dvom tisíckam zahraničných turistov.

Spomedzi oslovených návštevníkov mala najväčšie zastúpenie veková kategória medzi 26 a 40 rokov a tri štvrtiny opýtaných prišla do Bratislavy individuálne. "To bolo pre nás prekvapením, lebo sme si mysleli, že Bratislava je skôr pre organizované skupiny a pre organizované skupiny seniorov," podotkla výkonná riaditeľka BTB Michaela Potočárová. Tretina opýtaných bola v meste len jeden deň, dve tretiny aj prenocovali. Jednodňoví výletníci strávili v Bratislave v priemere 12 hodín, tí, ktorí sa aj ubytovali, v priemere 2,5 dňa.

Turista v hlavnom meste podľa prieskumu minie v priemere asi 111 eur na osobu za deň, v čom nie sú započítané náklady na dopravu do Bratislavy. Za jedlo dá 27 eur, za ubytovanie 28 eur, na nákupy minie do 30 eur a na suveníry zase asi 10 eur. "Výdavky na kultúru alebo na ďalšie podujatia, kde je potrebné zakúpiť si vstupenky, bol v priemere 3 eurá. Tam vidíme nedostatok, buď v nízkom záujme alebo v slabej propagácii," pokračovala Potočárová. Nadpriemerné výdavky na kultúru prieskum evidoval u ázijskej a ruskej individuálnej klientely. Turisti sa podľa prieskumu najčastejšie ubytovávajú v troj- až štvorhviezdičkových hoteloch alebo zostávajú u známych.

Rusi minú za deň v Bratislave v priemere 260 eur, nasleduje Veľká Británia (154 eur), Taliansko (149 eur), Ázia (136 eur) a Francúzsko (118 eur). Návštevníci zo Španielska minú asi 73 eur. Turisti zo vzdialenejších krajín navštevujú Bratislavu podľa prieskumu v kombinácii s návštevou iných krajín či miest. Česi si napríklad pozerajú aj iné kúty Bratislavského kraja, Nemci kombinujú návštevu Slovenska s cestu do Rakúska, Rusi zase návštevu Bratislavy s návštevou kúpeľov alebo Tatier a Maďari preferujú spolu s Tatrami ešte aj lokality južného Slovenska.

Až 98,5 percenta opýtaných je s návštevou Bratislavy spokojných až veľmi spokojných a 85,5 percenta by sa chcelo ešte do Bratislavy vrátiť (37 percent sa vyjadrilo, že ich opätovná návšteva je veľmi pravdepodobná).