Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Autá v Bratislave budú môcť v Starom meste parkovať cez SMS

Bez popisu Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jednorazový vstup do centra mesta bude stáť 2,7 eur.

Bratislava 18. februára (TASR) - Do pešej zóny v bratislavskom Starom Meste sa už autá dostanú aj prostredníctvom esemesky. Vodiči si od pondelka budú môcť vybaviť vjazd do historického jadra medzi 6.00 a 9.00 h cez mobilný telefón. V minulosti sa elektronizácie tejto služby domáhali petíciou drobní podnikatelia i kultúrne inštitúcie.

Samospráva si od tohto opatrenia sľubuje väčšiu flexibilitu i odbúranie časti administratívnej agendy"Namiesto chodenia na úrad sa dá teda vjazd zabezpečiť a uhradiť daň aj touto formou," informovala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Mestská časť bude službu počas pilotnej prevádzky testovať a ak by elektronizácia pre samosprávu znamenala väčší počet vjazdov do pešej zóny, je podľa starostky pripravená daň zvýšiť.

Ak chcú záujemcovia službu využívať, musia sa najprv nahlásiť a zaregistrovať do systému. "Na číslo 2200 zašlete sms v tvare sm (medzera) EČV vozidla. Vzápätí vám príde potvrdzujúca sms s povoleným časom a sumou za daň, ktorá je 2,7 eura za jednorazový vstup," radí vodičom staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová s tým, že suma sa okamžite sťahuje z čísla účtu nahláseného do systému. "Takáto elektronická povolenka sa automaticky zašle aj do databázy Mestskej polície, ktorá vstup skontroluje," priblížila hovorkyňa. Vstup je limitovaný len na vozidlá do 3,5 tony.

Prísnejšia regulácia a zvýšenie niektorých daní prinieslo podľa hovorkyne Starému Mestu zníženie počtu celoročných vstupov, a to z 1391 v roku 2011 na 710 a 800 v rokoch 2012 a 2013. Výnosy z vjazdov oproti roku 2011, kedy predstavovali vyše 121.000 eur, sa dnes pohybujú na úrovni asi 190.000 eur, uviedla Obuchová. K ďalšej regulácii počtu vjazdov pristúpi Staré Mesto od jari, kedy plánuje spustiť zásobovací elektromobil.