Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavou budú jazdiť aj prenajaté autobusy z Banskej Bystrice

Ilustračné foto Foto: TASR

Vo vozidlovom parku dopravného podniku je vyše 140 autobusov, ktoré sú po plánovanej technickej životnosti, väčšina z nich má viac než 12 rokov.

Bratislava 2. januára (TASR) – Ulicami Bratislavy budú jazdiť aj prenajaté autobusy z Banskej Bystrice. Bratislavský dopravný podnik aj takto rieši zlú situáciu s prestarnutým vozidlovým parkom. Koncom minulého roka uzavrel rámcovú zmluvu na dočasný prenájom kĺbových vozidiel, prenajať si plánuje maximálne desať autobusov. "Predpokladáme, že budú zaradené do premávky v polovici januára," povedala pre TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Po verejnom obstarávaní si bude podľa zverejnenej dohody DPB prenajímať autobusy od Dopravného podniku mesta Banská Bystrica. Ak ten nebude môcť plniť objednávku, Bratislava si autobusy prenajme od firmy Eurocar z Nitry, ktorá je podľa zmluvy druhým prenajímateľom. Od Banskej Bystrice si DPB môže prenajať šesť autobusov Karosa B 961 a od EUROCARu zase desať autobusov Mercedes-Benz O 405 GN. Za prenájom jednej Karosy DPB zaplatí 0,47 eura za kilometer bez DPH, pri Mercedes-Benze je cena mierne vyššia, a to 0,48 eura za kilometer bez DPH, vrátane veľkej údržby.

Dopravný podnik uzatvoril rámcovú zmluvu na rok a pol. Na aký dlhý čas a koľko vozidiel si v skutočnosti prenajme však bude závisieť od jeho aktuálnych potrieb. Podľa zmluvy si nemusí objednať všetkých desať autobusov, ani vozidlá prenajímať celých 18 mesiacov. Najviac však má za prenájom vozidiel počas celého trvania zmluvy minúť 450.000 eur bez DPH.

Firma vysúťažila aj prenájom desiatich trolejbusov


Firma vysúťažila aj prenájom desiatich trolejbusov, tri sú už podľa Volfovej zaradené do premávky od polovice novembra 2013. "Autobusy zatiaľ nie sú zaradené do premávky, nakoľko musia byť vybavené informačným systémom DPB a podnik musí zabezpečiť vykonanie technickej prehliadky i povinné označenia všetkých vozidiel," vysvetlila hovorkyňa.

V bratislavskej mestskej hromadnej doprave však majú pribudnúť aj nové autobusy. DPB si ide obstarať 50 nových nízkopodlažných vozidiel ako náhradu za najstaršie autobusy, ktoré sa postupne vyraďujú. Zaplatí za ne 13 miliónov eur, na čo si bude musieť vziať úver. Obstaranie aj financovanie autobusov na poslednom minuloročnom rokovaní bratislavského mestského zastupiteľstva schválilo 18 z 35 poslancov. Mesto by malo úver splácať osem rokov a začať v roku 2015, teda v ďalšom volebnom období. Pri úvere sa predpokladá úroková sadzba vo výške 3,85 % ročne.

Vo vozidlovom parku dopravného podniku je vyše 140 autobusov, ktoré sú po plánovanej technickej životnosti, väčšina z nich má viac než 12 rokov.

DPB v roku 2013 uzavrel aj tri kontrakty na nákup nových trolejbusov a električiek, financovaných z eurofondov, ktoré postupne začnú v zmysle zmluvy dodávať v priebehu tohto roka a na budúci rok.