Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Verejné priestory v EUROVEA2 aj v zóne Pribinova navrhne Beth Galí

Beth Galí Foto: J&T REAL ESTATE

Charakter a dizajn verejných priestorov v projekte EUROVEA2 aj v celej zóne Pribinova navrhne medzinárodne uznávaná krajinná architektka Beth Galí.

Bratislava 12. decembra (OTS) - Rozšírenie nábrežného projektu EUROVEA o druhú fázu vytvorí v Bratislave novú plnohodnotnú mestskú štvrť, ktorej dôležitou súčasťou budú veľkorysé verejné priestory. S cieľom vytvoriť v EUROVEA2 skutočne kvalitné mestské prostredie sa developer projektu J&T REAL ESTATE a architekti projektu GFI rozhodli prizvať do tímu architektku s medzinárodným renomé a skúsenosťou s realizáciami v najväčších európskych metropolách. Krajinná architektka, urbanistka, dizajnérka a profesorka Beth Galí z barcelonského ateliéru BB+GG Architects je autorkou niekoľkých ikonických námestí, ulíc, promenád a parkov vo viacerých európskych metropolách.

Projekt, akým je Eurovea, si svojim významom pýta vytvorenie nielen kvalitných objektov, ale aj kvalitne riešených verejných priestorov, ktoré by zároveň mali jasný rukopis a charakter. Preto sme sa, aj po dohode s developerom projektu, rozhodli prizvať k spolupráci Beth Galí, ktorá je odborníčkou s medzinárodným renomé a preniesť jej skúsenosti z európskych miest k nám do Bratislavy,“ vysvetľuje pozadie spolupráce Radoslav Grečmal zo štúdia GFI.

Beth Galí je autorkou riešení verejných priestorov po celej Európe, medzi jej najznámejšie realizácie patrí promenáda pri mestskej pláži v Barcelone, centrálne priestory v írskom Corku a nábrežná promenáda v Hafencity v nemeckom Hamburgu. Beth Galí zároveň pôsobí ako hosťujúca profesorka na Harvardskej univerzite v USA a na európskych univerzitách v Lausanne, Delfte a Rotterdame.

Okrem návrhu riešenia verejných priestorov v EUROVEA2 by výsledkom práce Beth Galí v Bratislave mal byť aj dizajn manuál na zjednotenie verejného priestoru v rámci celej zóny Pribinova, pričom do tohto procesu autori projektu plánujú zapojiť aj mesto.

Euroveu už dnes považujeme za jeden z najkrajších mestských priestorov v Bratislave a sú to práve kvalitné verejné priestory – nábrežná promenáda s parkom a námestie, vďaka čomu sa tu ľudia cítia skutočne dobre. Druhá fáza projektu Eurovea tento priestor ešte predĺži, a som rád, že vďaka medzinárodnému tímu získa úplne novú kvalitu,“ hovorí výkonný riaditeľ J&T REAL ESTATE Pavel Pelikán.

O Beth Galí a BB+GG Architects
Architektonické štúdio BB+GG vedie architektka Beth Galí, ktorá je známa svojimi prelomovými architektonickými a dizajnérskymi návrhmi od 60. rokov minulého storočia. Je držiteľkou mnohých akademických titulov doma v Španielsku aj v Európe. Na začiatku 90. rokov pôsobila Beth Galí vo funkcii zástupkyne riaditeľa Inštitútu pre urbanistický rozvoj o olympijské hry (IMPU’92), pričom práve v tomto období došlo k redefinovaniu identity a k premene Barcelony na svetovú metropolu v oblasti kultúry, umenia aj fyzickej obnovy.
Profesionálne skúsenosti Beth Galí siahajú od nábytkového a industriálneho dizajnu až k verejným expozíciám a zahŕňajú významné architektonické riešenia a projekty ako verejné ulice, námestia a parky v Španielsku (Barcelona, Zafra, Terrassa), Írsku (Dublin and Cork), Holandsku a Nemecku (Hafencity v Hamburgu). Od roku 1994 je Beth Galí profesorkou na Vysokej technickej škole architektúry v Barcelone (ETSAB) v odbore krajinná architektúra a urbanizmus. Zároveň pôsobí ako hosťujúca profesorka na Harvardskej univerzite v USA a na európskych univerzitách v Lausanne, Delfte a Rotterdame. Je držiteľkou viacerých medzinárodných ocenení za projekty v oblasti architektúry, krajinnej architektúry a priemyselného dizajnu.

Profil J&T REAL ESTATE, a.s.
Spoločnosť J&T REAL ESTATE, a. s., založená v roku 1996, patrí medzi lídrov v oblasti realitného developmentu na Slovensku. Vďaka rozsahu a kvalite realizovaných projektov naprieč všetkými segmentmi realitného trhu si zároveň vybudovala pevnú pozíciu v konkurencii najvýznamnejších developerov v strednej Európe. Portfólio aktivít J&T REAL ESTATE, a. s., zahŕňa realizáciu kancelárskych, rezidenčných, hotelových, ale aj priemyselných projektov. Medzi významné skúsenosti patria tiež zákazky v oblasti rozvoja cestovného ruchu vrátane výstavby lyžiarskych areálov. Svoje pole pôsobnosti rozvíja J&T REAL ESTATE, a. s., aj na východoeurópskych realitných trhoch, a to najmä v Ruskej federácii. Pobočky spoločnosti sú aktívne v Bratislave, Prahe a v Moskve.

Najvýznamnejšie projekty:
River Park (Bratislava), Panorama City (Bratislava), Zuckermandel (Bratislava), EPERIA Shopping Mall (Prešov), Panorama Business II (Bratislava), Kadashevskaya Naberezhnaya (Moskva), Byty Fuxova (Bratislava), Rezidencie Karloveské Rameno (Bratislava), Zelené Terasy Devín (Bratislava), Rezidencie Jeseniova (Praha), Rezidencie Kampa (Praha), Westend Square (Bratislava), Westend Gate (Bratislava), Prosek Point (Praha), Grandhotel Kempinski High Tatras (Štrbské pleso), Grand Hotel River Park, a Luxury Collection hotel (Bratislava), Hotel Baltchug Kempinski Moscow (Moskva), Logistický park PSA Peugeot Citroën (Trnava), Logistický park Volkswagen DNV (Bratislava).
www.jtre.sk