Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Obnova Jurkovičovej teplárne ide podľa plánu,dokončili vonkajší plášť

Na snímke národná kultúrna pamiatka Jurkovičova tepláreň počas kontrolného dňa pri príležitosti dokončenia prvej časti jej rekonštrukcie 22. augusta 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Keďže ide o historický objekt s dodatočnými stavebnými zásahmi, bolo potrebné rátať počas prác aj s komplikáciami týkajúcimi sa stavu pôvodných konštrukcií.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky (NKP), pokračuje podľa harmonogramu s plánovaným otvorením v lete 2020. O postupe prác na štvrtkovom kontrolnom dni informovali zástupcovia investora.

"Ukončili sme rekonštrukciu vonkajšieho plášťa budovy, pričom sme v maximálnej možnej miere zachovali pôvodné murivo. Tam, kde to nebolo možné, sme použili tehlovú konštrukciu, ktorá korešponduje s pôvodným vzhľadom objektu," ozrejmil výkonný riaditeľ spoločnosti Penta Real Estate Slovensko Juraj Nevolník. V súčasnosti sa podľa jeho slov už realizujú práce aj vo vnútornej časti budovy. "Realizujeme vnútorné nosné konštrukcie, paralelne sa bude montovať fasáda, príde obnova strechy a realizácia interiéru," dodal.

Keďže ide o historický objekt s dodatočnými stavebnými zásahmi, bolo podľa Nevolníka potrebné rátať počas prác aj s komplikáciami týkajúcimi sa stavu pôvodných konštrukcií. "Vyskytli sa i v tomto prípade, nič však neohrozuje časový harmonogram či funkčné využitie zrekonštruovanej budovy," povedal a potvrdil, že slávnostné otvorenie by sa malo uskutočniť na prelome druhého a tretieho kvartálu roka 2020.

Rekonštruovaná historická budova poskytne ako verejné miesto priestor na komunitný život, umenie i kreatívny priemysel, sídlo v nej budú mať coworkingové "zdieľané" kancelárie primárne určené na startupy a pre malých podnikateľov. Jurkovičova tepláreň je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park s mestským parkom od svetoznámej architektky Zahy Hadidovej, ktorý vyrastá v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova. V rámci projektu obytných a kancelárskych budov postavia aj nový verejný park s rozlohou viac ako 30.000 štvorcových metrov.