Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Objekt múzea a galérie na Šafárikovom námestí nie je vylúčený

Podľa Bratislavčanov si renováciu vyžaduje aj Šafárikovo námestie. Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislavské Šafárikovo námestie by sa malo podľa víťazného návrhu premeniť na multifunkčný priestor s väčším zastúpením zelene, kde by mohli byť v budúcnosti rôzne kultúrne a hudobné podujatia.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Samospráva bratislavského Starého Mesta nevylučuje, že v budúcnosti by na Šafárikovom námestí mohol byť aj objekt pre kultúrne aktivity. TASR to potvrdila hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková. "Nevylučujeme, že by to mohla byť aj Camera Obskura," doplnila. S rovnomennou neziskovou organizáciu, ktorá sa dlhodobo zasadzuje o vybudovanie projektu galérie a múzea, je staromestská samospráva podľa hovorkyne v kontakte a vedenie mestskej časti je pripravené na možné rokovania aj k tejto téme.

Hovorkyňa tak reagovala na vyjadrenia neziskovej organizácie Camera Obskura v súvislosti s vyhlásením výsledkov verejnej anonymnej architektonickej súťaže. Tú vyhlásila mestská časť Staré Mesto na riešenie Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia v dotyku s novým Starým mostom. Neziskovej organizácii sa totiž nepáči, že vo víťaznom návrhu nie je zapracovaný objekt Camera Obskura, ktorý podľa nej v územnom pláne zapracovaný je. Organizácia chce preto postupovať v intenciách platného územného plánu a naďalej sa zasadzovať o vybudovanie múzea a galérie na Šafárikovom námestí. Podľa hovorkyne síce územný plán konkrétne o tomto projekte nehovorí, udáva skôr len hmotu možných objektov, avšak samospráva je pripravená na rozhovory aj na tému spomínaného objektu.

Šafárikovo námestie by sa malo podľa víťazného návrhu premeniť na multifunkčný priestor s väčším zastúpením zelene, kde by mohli byť v budúcnosti rôzne kultúrne a hudobné podujatia. Riešenie Fajnorovho nábrežia navrhuje multifunkčný priestor s flexibilným využitím. Pri premene podoby Šafárikovo námestia je mestská časť pripravená na okamžité rokovania s víťazom súťaže. Ten by mal následne vypracovať finálnu architektonickú štúdiu, na ktorej bude samospráva participovať. Po jej odsúhlasení sa začne pracovať na stavebnom povolení. Do jeho právoplatného vydania plánuje mestská časť vybrať zároveň dodávateľa stavebných prác. S nimi by sa mohlo začať na jar budúceho roka. V prípade Fajnorovho nábrežia je potrebné ukončiť rokovania medzi mestskou časťou a majiteľom pozemkov, ktorým sú Verejné prístavy. Ich cieľom je podpísanie nájomnej zmluvy.