Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

NÚDCH otvoril po rekonštrukcii dve pracoviská rádiologického oddelenia

Ilustračná fotka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ide o skiaskopicko-skiagrafické a CT pracovisko. Na oddelení je aj nové prístrojové vybavenie.

Bratislava 27. februára (TASR) - V bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v utorok otvorili po rekonštrukcii dve pracoviská rádiologického oddelenia. Ide o skiaskopicko-skiagrafické a CT pracovisko. Na oddelení je aj nové prístrojové vybavenie. Na otvorení sa okrem iných zúčastnila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

"Najvyšším prínosom je výrazný posun v kvalite kľúčovej zložky poskytovanej zdravotnej starostlivosti - diagnostike ochorení, sledovaní ich vývoja v čase a hodnotení úspešnosti liečby. U detských pacientov je veľmi dôležitý už prvý kontakt s pracoviskom, kde prebiehajú samotné vyšetrenia. Príjemne prostredie dokáže odpútať pozornosť od vyšetrenia, dieťa lepšie spolupracuje, a tým sa zvýši rýchlosť a správnosť stanovenia diagnózy," priblížil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

CT pracovisko po novom zdobia tapety so zvieratkami. Majú zlepšiť spoluprácu zdravotníkov a detí tým, že odvedú ich pozornosť od potrebných vyšetrení. Súčasťou rekonštrukcie sú aj nové prístroje, ako skiaskopicko-skiagrafická sklopná stena či CT prístroj. Oba prístroje podľa NÚDCH prinášajú zlepšenie v rýchlosti, kvalite vyšetrenia a znížení dávky žiarenia.

Rekonštrukcia a nákup prístrojov v sume viac ako 1,8 milióna eur sa hradili z kapitálových výdavkov ministerstva zdravotníctva. "Investícia z kapitálových výdavkov ministerstva zdravotníctva umožnila vytvoriť prostredie, kde kvalita a rýchlosť diagnostiky ide ruka v ruke so znížením dávky žiarenia, čo je skvelý krok vpred pre zdravotnú starostlivosť detí," dodala šéfka rezortu.