Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Nesrovnal zmluvu s investorom Hlavnej stanice zatiaľ vypovedať nechce

Na snímke nový primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal na ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy 11. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh, ktorý so začatím tohto rokovania počítal, sa podľa bratislavského primátora Iva Nesrovnala dostal do informačného materiálu na dnešnom mestskom zastupiteľstve omylom.

Bratislava 5. februára (TASR) – S investorom, ktorý má prestavať bratislavskú Hlavnú stanicu, mesto zatiaľ nezačne rokovať o ukončení zmluvy. Návrh, ktorý so začatím tohto rokovania počítal, sa podľa bratislavského primátora Iva Nesrovnala dostal do informačného materiálu na dnešnom mestskom zastupiteľstve omylom. Nesrovnal však ešte ako mestský poslanec, ale aj kandidát na primátora, viackrát avizoval, že zmluvu s investorom treba ukončiť.

Primátor uviedol, že s investorom, spoločnosťou Transprojekt, sa stretol v utorok (3.2.) a ten mu deklaroval, že Hlavnú stanicu stihne prestavať do konca roka 2016. "Dohodli sme sa, že jediné, čo som ochotný ešte spraviť a otvoriť diskusiu opätovne, je, keď investor predloží nepriestrelný a nezvratný dôkaz o svojej schopnosti tento investičný zámer zrealizovať," povedal na rokovaní zastupiteľstva Nesrovnal. Taktiež spomenul, že začatie stavebných prác mešká. "Je začiatok roka 2015 a na stanici sa nič nedeje," povedal primátor.

Spoločnosť Transprojekt vystríha, že ak mesto zmluvu vypovie, bude to mať pre neho drahé dôsledky a povedie to k začiatku súdneho sporu. Investor tvrdí, že prestavbu stanice stihne len za 15 mesiacov. Konateľ spoločnosti Igor Ballo poslal novému primátorovi v januári tohto roku aj list, kde deklaruje "okamžitú pripravenosť na realizáciu investičného zámeru" a žiada mesto, aby mu odovzdalo nehnuteľnosti i aby sa ďalej rokovalo o dodatku.

Poslanec Jozef Uhler vyjadril na zastupiteľstve vážne pochybnosti, či to, čo investor tvrdí, myslí aj vážne. "Možno je dobré myslieť aj na plán B," povedal. Poslanec Slavomír Drozd uviedol, že radikálny krok by v tomto prípade nebol šťastným riešením. "Som za to, aby sa ďalej rokovalo, aby sme pristupovali k tomu racionálne, a nie aby sme sa súdili a ťahali za kratší koniec ako pri PKO," skonštatoval. Na trpezlivosť a hľadanie riešení vyzval aj poslanec Ján Budaj. Zvolať verejnú diskusiu za prítomnosti investora zas navrhol Gábor Grendel. "Aby investor nerokoval len za zatvorenými dverami, ale našiel odvahu a vysvetlil verejnosti, prečo tak stanica vyzerá," spresnil.

Transprojekt má mestu vybudovať cesty či podzemnú električku a dohodnuté skolaudované objekty odovzdať do konca roka 2016. To hovorí zmluva o budúcej kúpnej zmluve, ktorú podpísal s investorom ešte exprimátor Andrej Ďurkovský. Za to mu potom Bratislava dá do vlastníctva vyše 22.000 štvorcových metrov pozemkov a investor si v lokalite postaví nákupné centrum, ktoré prestavbu stanice zaplatí. Vyvolané investície sú druhá časť kúpnej ceny pozemkov, prvú, 365.000 eur, už firma mestu poslala na účet.

Naposledy mestskí poslanci rokovali o projekte koncom októbra minulého roka. Investor žiadal viac času na prestavbu. Mestskí poslanci mu mali schváliť dodatok k zmluve a termín dokončenia prestavby posunúť o jeden rok s možnosťou predĺženia o ďalších šesť mesiacov. Pred koncom volebného obdobia však zastupiteľstvo odmietlo dokument podporiť a o dodatku sa tak malo ďalej rokovať.