Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Nesrovnal: Je čas otvoriť debatu o zákone o významných investíciách

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Dano Veselský

Ak by o žiadostiach rozhodovala v stredu vláda, podľa Nesrovnala malo hlavné mesto nachystaných šesť bodov, o ktoré by mali tieto developerské projekty byť obohatené.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Rozhodnutie developerov HB Reavis a J&T Real Estate stiahnuť svoje žiadosti o udelenie štatútu významnej investície pre ich projekty v Bratislave je možnosťou pre otvorenie diskusie o vylepšení zákona o významných investíciách. Vyhlásil to v pondelok primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. O týchto žiadostiach investorov mala rozhodovať v stredu (13.12.) vláda.

"Ukázalo sa, že zákon o významných investíciách je ešte široko naformulovaný a Bratislavčania mali veľa obáv a otázok," skonštatoval primátor. Stiahnutie žiadostí developerov podľa neho teraz umožní otvoriť debatu o lepšom formulovaní verejného záujmu takýchto projektov v urbánnych prostrediach či o lepšom procesovaní projektov. "Je to príležitosť začať hovoriť, ako sa dá vylepšiť zákon, aby obavy ľudí boli menšie," podotkol primátor. Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v pondelok už avizoval, že do budúcna bude potrebné zmeniť zákon o významných investíciách. "Aby sme vedeli reagovať aj na takúto novú formu investícií, pretože ten zákon by mal reflektovať aj tieto nové podmienky," skonštatoval Pellegrini.

Ak by o žiadostiach rozhodovala v stredu vláda, podľa Nesrovnala malo hlavné mesto nachystaných šesť bodov, o ktoré by mali tieto developerské projekty byť obohatené. "Veľmi aktívne som pracoval na tom, aby ten zámer, ak príde do vlády, bol obohatený o verejný záujem a investície do verejných priestranstiev a verejnej dopravy," povedal primátor. Ako tvrdí, hlavné mesto víta rozvoj na svojom území, pretože z dôsledku nedostatku financií nemá možnosť si takéto projekty financovať samo. Na to, prečo sa po celý čas jasne nevyjadril, či s udelením štatútu významnej investície pre developerov súhlasí, alebo nie, odpovedal, že rozhodovanie bolo úlohou vlády a nie mesta. "Mojou úlohou bolo hájiť Bratislavčanov a verejný záujem," podotkol. Diskusia s každým developerom, podľa neho smeruje k tomu, čo z jeho investičného projektu má Bratislava a Bratislavčania.

Developeri HB Reavis a J&T Real Estate v pondelok stiahli nateraz svoje žiadosti o udelenie štatútu významnej investície pre ich projekty v Bratislave. V pondelok to oznámil Pellegrini. O týchto žiadostiach tak v stredu nerozhodne ani vláda, hoci to bolo v pláne.

Developer HB Reavis sa v marci rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície pre skupinu jeho projektov v Bratislave, zóne Nivy a v Petržalke. Je v nich zahrnutá aj nová autobusová stanica či lanovka cez Dunaj. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur. Začiatkom augusta požiadala o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Developer chce preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou je aj nový peší most cez Dunaj a električkové trate.