Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Nedeľná Paráda s Dáždnikovým pochodom si pripomenie osudy utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podporu utečencom po siedmy raz vyjadrí Dáždnikový pochod, ktorý vyrazí od Starej tržnice a povedie ulicami Starého mesta.

Bratislava 16. júna (TASR) - Každý 113. človek na svete bol donútený utiecť zo svojho domova pre vojnu alebo prenasledovanie. Slovenská verejnosť si pri príležitosti Svetového dňa utečencov (20. 6.) môže pripomenúť ich neľahké osudy na podujatí Nedeľné Paráda v bratislavskej Starej tržnici. Podľa informácií organizátorov bude jeho súčasťou aj Dáždnikový pochod.

Podujatie pripravili Slovenská humanitná rada a Nadácia Milana Šimečku v spolupráci s Migračným úradom Ministerstva vnútra SR, Slovenskou katolíckou charitou, Ligou za ľudské práva a mnohými ďalšími organizáciami, iniciatívami a komunitami cudzincov.

„Hlavným cieľom Nedeľných Parád je podporovať interkultúrnu výmenu medzi väčšinovou spoločnosťou a komunitami cudzincov a zvyšovať tak informovanosť a povedomie širokej verejnosti o migrantoch, ich živote, kultúre, tradíciách a postavení v našej spoločnosti," uviedli organizátori s tým, že by chceli zmeniť negatívne postoje voči cudzincom a navrhovať spoločné riešenia výziev, ktoré slovenská realita prináša.

Súčasťou programu Nedeľnej Parády s podtitulom "Celý svet pod jednou strechou" bude od 12.00 do 17.00 h napríklad interkultúrny futbalový turnaj, diskusia s Amnesty International, komentovaná prechádzka po Bratislave očami cudzincov, prezentácie bahájskej, ukrajinskej, afgánskej a ďalších komunít, ale aj ochutnávky perzskej, blízkovýchodnej a indickej kuchyne či vystúpenia hudobníkov a básnikov.

Podporu utečencom po siedmy raz vyjadrí Dáždnikový pochod, ktorý vyrazí od Starej tržnice a povedie ulicami Starého mesta.

Záštitu nad podujatím prevzal primátor Bratislavy Matúš Vallo.