Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Nariadenie o herniach v Dúbravke je podľa prevádzkovateľov sporné

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Starosta mestskej časti Martin Zaťovič vysvetlil nové nariadenie snahou zvýšiť bezpečnosť, obmedziť hazard a stále vnikajúce nové herne v Dúbravke.

Bratislava 12. mája (TASR) - Všeobecné záväzné nariadenie (VZN), ktoré v utorok (5.5.) prijali poslanci bratislavskej mestskej časti Dúbravka o obmedzení prevádzky herní do 22.00 h, je podľa asociácie prevádzkovateľov herní právne sporné. Legislatívna úprava, ktorá vstúpi do platnosti od 1. júna, odporuje podľa nich viacerým zákonom. Mestská časť naopak tvrdí, že VZN je plne v súlade s existujúcimi právnymi predpismi.

"Uplatňovať plošnú reguláciu namiesto obmedzenia jednotlivých problematických prevádzok je z pohľadu zákona diskriminačné," uviedol hovorca Asociácie zábavy a hier a Asociácie prevádzkovateľov videohier Juraj Danielis. "Samospráva by mala preto riešiť problémy konkrétnych prevádzok," dodal.

Mestská časť reaguje, že oporu v zákone na reguláciu prevádzky má, odvoláva sa pritom na znenie paragrafu 7 zákona o hlavnom meste SR Bratislave. Odmieta takisto obvinenie z diskriminácie. Vysvetľuje, že VZN sa vzťahuje na všetkých podnikateľov, ktorí podnikajú v tejto oblasti v Dúbravke. "Diskriminačné by naopak bolo, ak by sme tak, ako to navrhujú asociácie prevádzkovateľov herní, riešili individuálne jednotlivé prevádzky, to znamená, že by sme stanovili rozdielne podmienky pre všetkých podnikateľov v rámci jedného predmetu podnikateľskej činnosti," zdôvodnil starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Dúbravský starosta zareagoval aj na tvrdenie prevádzkovateľov herní, že nové hracie prevádzky v mestskej časti nevznikajú a preto nemá ani opodstatnenie odôvodňovať nové VZN snahou o to, aby sa nezvyšoval ich počet.

"V Dúbravke je veľa prevádzok hazardných hier. Na túto skutočnosť i na návštevníkov herní si obyvatelia často sťažujú, či už priamo na úrade, alebo pri osobnom stretnutí," skonštatoval Zaťovič. Zdôraznil, že zmenou chce mestská časť znížiť škodlivé pôsobenie herní.