Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

Mimoriadna situácia v Devíne trvá aj po piatich mesiacoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prívalové dažde tam spôsobili zosuv pôdy a vyvrátenie stromov.


Bratislava 1. decembra (TASR) – Na Štítovej ulici v bratislavskom Devíne aj po piatich mesiacoch trvá mimoriadna situácia. Tú miestna samospráva vyhlásila začiatkom júla, keď prívalové dažde spôsobili zosuv pôdy a vyvrátenie stromov. To spolu s hroziacim lavínovým efektom začalo ohrozovať do značnej miery ulicu, ktorá leží na dne strmej rokliny a je jedinou prístupovou komunikáciou pre obyvateľov daného miesta.

"Mimoriadna situácia trvá až do odvolania. Po výdatných septembrových dažďoch došlo k vyvaleniu ďalších dvoch stromov a nebezpečenstvo neplánovane hrozí pri akomkoľvek ráze počasia vzhľadom na nestabilné podloženie a prudký svahovitý terén," uviedla pre TASR Martina Škárová z Referátu správy zvereného majetku devínskeho miestneho úradu. Mestská časť však podľa nej podniká všetky kroky dostupné v jej finančnej a hospodárskej situácii.

Okamžite bola vypracovaná právna analýza, ktorá odborne posúdila vzniknutú situáciu a mala zároveň navrhnúť opatrenia. Okrem iného sa v nej konštatuje, že riešenie vzniknutej situácie je zo strany mestskej časti značne limitované, keďže sa nachádza v nútenej správe. "Z titulu nútenej správy nemôžeme využiť nenávratné zdroje z Environmentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR," podotkla Škárová. Analýza preto odporučila, aby samospráva iniciovala odzverenie dotknutej časti mestského majetku zo správy mestskej časti do správy hlavného mesta. Konanie o odzverení komunikácie IV. triedy schválilo aj miestne zastupiteľstvo ešte v septembri.

Mestská časť zároveň vyčlenila zo svojho rozpočtu peniaze na vypracovanie projektovej dokumentácie, ktorá by mala riešiť rekonštrukciu a trvalé zabezpečenie zosuvného územia po celej dĺžke Štítovej ulice. „Vzhľadom na vypracovávanie projektovej dokumentácie, ktorá bude komplexne riešiť svahové deformácie, sme neriskovali vykonať akýkoľvek neodborný zásah,“ skonštatovala Škárová s tým, že zabezpečili odpratanie koreňov a spadnutých stromov. Pre bezpečnosť obyvateľov, ich zdravia a majetku je tiež zabezpečené prenosné dopravné značenie Zákaz vjazdu, ktorý by mali podľa miestneho úradu všetci rešpektovať.

Starostka Devína Ľubica Kolková ešte v lete pre TASR pripustila, že podobné situácie hrozia aj v iných lokalitách v Devíne. "Charakter piesčitej priepustnej a ílovitej nepriepustnej vrstvy na strmých svahoch spôsobuje pri výdatných zrážkach zosuvy pôdy a takýto reliéf je charakteristický pre viaceré lokality v našej mestskej časti," vysvetlila. Za jeden z najväčších problémov označila fakt, že územný plán hlavného mesta, podľa nej paradoxne, povolil v roku 2007 výstavbu v mnohých z takýchto lokalít. Často ide o bývalé vinohrady či záhrady. Statika svahov, ktoré nie sú spevnené, sa tak výrazne narúša. Podľa Škárovej iné zosuvy zatiaľ hlásené neboli.

Mestská časť v tejto súvislosti apeluje na reguláciu a usmerňovanie výstavby s dôrazom na odvod dažďových vôd, aj keď reguláciu môže verejnosť vnímať ako poškodzovanie majetkových práv, ďalším opatrením je aj udržateľnosť existujúcich dažďových vpustí.