Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

M. Vallo: O závažných zmenách územného plánu sa nerokuje pred voľbami

Na snímke Matúš Vallo. Foto: TASR - Marko Erd

Zároveň vyzýva primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby materiál o zmenách a doplnkoch územného plánu 04 na rokovanie zastupiteľstva nezaraďoval.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Závažné zmeny a doplnky územného plánu nemôže mestské zastupiteľstvo (MsZ) schvaľovať tesne pred voľbami. Na dnešnej tlačovej konferencii to zdôraznil kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo, ktorý má podporu mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a SPOLU - občianska demokracia. Zároveň vyzýva primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala (nezávislý), aby materiál o zmenách a doplnkoch územného plánu 04 na rokovanie zastupiteľstva nezaraďoval.

Vallo reaguje na neoficiálne informácie, že tento materiál má byť predmetom jedného z posledných rokovaní bratislavského MsZ v aktuálnom volebnom období. "Až 17 z 55 bodov, ktoré dokument obsahuje, sa pritom týkajú lokalít, pri ktorých sa súčasná zeleň, orná pôda či miesto pre športovisko môžu zmeniť na rozvojové územie s povolenou výstavbou," upozornil. Kandidát na primátora je presvedčený, že o takýchto vážnych zmenách by sa malo rokovať samostatne. Nemajú byť súčasťou balíka opatrení, o ktorom poslanci rozhodujú ako o celku.

Zároveň by malo podľa neho mať mesto podiel na zvýšenej bonite pozemku, ktorá sa docieli takouto zmenou. "Ak niekto zmenou územného plánu príde k tomu, že cena jeho pozemku sa zo dňa na deň obrovsky zvýši, časť tejto sumy zaplatí do mestskej pokladnice," pripomenul návrh, ktorý obsahuje jeho Plán Bratislava.

Vallo poukázal i na to, že materiálu o zmenách a doplnkoch územného plánu nesmie chýbať analytický materiál informujúci o dosahu týchto zmien na dopravu, demografiu a mesto ako také.

O zmenách a doplnkoch územného plánu 04 rokovali už 13. septembra na Mestskej rade. Materiál neschválili. Primátor ho však i tak môže navrhnúť ako bod rokovania.