Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Kampaň Študentská kvapka krvi sa koná už po 25-krát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kampaň prišla podporiť aj ambasádorka darcovstva krvi Aneta Parišková.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Študentská kvapka krvi odštartovala svoj jubilejný 25. ročník. Viac ako 20 prvodarcov - študentov sa v pondelok rozhodlo bezpríspevkovo darovať krv v priestoroch Obchodnej akadémie Imricha Karvaša na Hrobákovej ulici v bratislavskej Petržalke. Kampaň organizuje Slovenský Červený kríž (SČK) v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc.

Programová koordinátorka SČK Silvia Kostelná priblížila, že skúsenosť s oslovovaním mladých darcov je veľmi dobrá. "V rámci Študentskej kvapky krvi a našich dlhoročných kampaní máme skúsenosť, že mladí ľudia prišli darovať krv v 18. rokoch. Potom ich to už tak chytilo, že sa stali pravidelnými darcami krvi," povedala s dôvetkom, že počet darcov sa každý rok zvyšuje.

Riaditeľka Obchodnej akadémie I. Karvaša Jana Šebestová uviedla, že tento rok evidujú zvýšený záujem o darcovstvo aj z okolitých škôl. "Je to tradícia na našej škole. Snažíme sa študentov informovať, aby boli krásnymi ľuďmi. Majú nielen snahu pomáhať ľuďom, ale aj podporiť život," vysvetlila.

Kampaň prišla podporiť aj ambasádorka darcovstva krvi Aneta Parišková. "Mám vždy veľmi dobrý pocit, ak môžem pomôcť," skonštatovala. Ako pre TASR vysvetlila, najprv mala z ihiel strach, no napokon však darcovstvo vzala ako výzvu a v pondelok daruje krv po šiestykrát.

V prvý deň kampane sú mobilné odbery krvi naplánované okrem Bratislavy aj v Horovciach, Jarku, Nitrianskom Pravne či v Spišskej Starej Vsi. Darovať krv a zapojiť sa do Študentskej kvapky krvi však môžu záujemcovia od 7. októbra až do 8. novembra 2019 na ktoromkoľvek odberovom mieste po celom Slovensku.

Aktuálne informácie, miesta a dátumy odberov krvi bude počas kampane zverejňovať Slovenský Červený kríž na webovej stránke darujkrv.redcross.sk a sociálnej sieti.