Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

Hospodárske výbory EÚ v Bratislave diskutujú o Energetickej únii

Na snímke slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Foto: TASR - Michal Svítok

Ide o jednu z hlavných tém slovenského predsedníctva v Rade EÚ, veľký balík konkrétnych opatrení predstavil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v stredu.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Dvojdňové stretnutie predsedov výborov pre hospodárske záležitosti parlamentov členských štátov Európskej únie (EÚ) na tému Energetickej únie začína dnes a pokračovať bude v piatok (2.12.). Ide o jednu z hlavných tém slovenského predsedníctva v Rade EÚ, veľký balík konkrétnych opatrení predstavil podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v stredu (30.11.).

Ako ďalej informovala Kancelária Národnej rady (NR) SR, takéto medziparlamentné stretnutie výborov je osobitný formát, ktoré predsednícky národný parlament môže, ale nemusí zorganizovať. Táto platforma združuje poslancov národných parlamentov za účelom prerokovania záležitostí spoločného záujmu. Stretnutie spoločne vedú predsedovia vecne príslušných výborov predsedníckeho národného parlamentu.

Jednou z hlavných tém slovenského predsedníctva je aj budovanie európskej Energetickej únie. Vysokú aktuálnosť témy podporuje aj skutočnosť, že post podpredsedu EK, ktorý je poverený touto agendou, zastáva práve slovenský zástupca Maroš Šefčovič. Práve toto východisko podnietilo NR SR vytvoriť priestor pre interakcie na tému Energetickej únie aj na parlamentnej úrovni.

Medziparlamentné stretnutia výborov organizované predsedníckymi národnými parlamentmi sa v ostatnom období zameriavali na témy ako energetická bezpečnosť, digitálna ekonomika, jednotný trh, zamestnanosť, vzdelávanie, kultúrna spolupráca, poľnohospodárstvo, rozvojová spolupráca, ľudské práva a slobody v 21. storočí či obchodovanie s ľuďmi.