Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Bratislava

Bratislavčania môžu podať daň z nehnuteľnosti prvýkrát aj elektronicky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bratislavčania majú povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti do 31. januára 2017.

Bratislava 9.januára (TABLET.TV) - Priznanie k dani z nehnuteľnosti podávajú len tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku. Novinkou je možnosť podania daňového priznania elektronickou formou. Stačí mať elektronický občiansky preukaz a službu je možné vybaviť na portáli www.esluzbyba.sk. Okrem elektronickej formy je ale stále možné podať daňové priznanie klasicky poštou alebo ho daňovník podá osobne v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici v Petržalke.




Zmenou oproti minulému roku je aj úprava dane pre vybrané skupiny stavieb. Odhadovaný zvýšený výber bude približne 8 mil. EUR, z čoho 50% ide mestu, 50% mestským častiam. Všetky financie, ktoré takto mesto získa, sa vrátia do verejných priestorov - ciest, chodníkov, zelene. Takto získané financie budú účelovo viazané, aby Bratislavčania presne vedeli, čo bolo z týchto financií opravené. Zároveň boli rozšírené zľavy pre starších ľudí a ťažko zdravotne postihnutých občanov - nárok na zľavu tak už od tohto roku budú mať občania od 65 rokov vo výške 60% (doteraz platila 50% zľava pre ľudí nad 70 rokov).

Podrobné informácie ako aj formuláre a tlačivá si môžu daňovníci pozrieť a stiahnuť z webovej stránky hlavného mesta www.bratislava.sk v sekcii dane alebo na www.esluzbyba.sk.