Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa oryxa arabského

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Oryx arabský je púštna antilopa, prispôsobená na život v drsných, suchých podmienkach

Bratislava 4. januára (TASR) – Samček oryxa arabského prišiel na svet 22. decembra v bratislavskej zoologickej záhrade. Pôrod bol bez komplikácií a skúsená matka Haiti sa o mláďa dobre stará. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová z oddelenia vzdelávania a marketingu Zoo Bratislava.

"Momentálne je samica s mláďaťom oddelená od stáda, prvý týždeň strávili obaja spolu v maštali, počas druhého týždňa chodili spolu do výbehu na krátky čas, aby si mláďa zvyklo na prostredie a naučilo sa chodiť dnu do maštale na zavolanie chovateľov," priblížila Ritterová s tým, že od tretieho týždňa už je matka s mláďaťom spojená s ostatnými členmi stáda. Obaja preto chodia von na dlhší čas, takže návštevníci zoo ich budú môcť vidieť vo výbehu.

Ako uviedla Ritterová, oryx arabský je púštna antilopa, prispôsobená na život v drsných, suchých podmienkach. "V hlave má špeciálny systém ochladzovania krvi, aby sa jej neprehrial mozog," vysvetlila. Telo je sfarbené do pieskovej farby odrážajúcej slnečné žiarenie, preto sa neprehrieva. Srsť má podsadu, ktorá akumuluje teplo do zásoby a uvoľňuje ho počas chladných zimných nocí. Nohy v zime stmavnú, aby si udržali teplo.

Oryx je prežúvavý bylinožravec, živí sa trávou, bylinami a listami krov. V prírode sa dožíva 18 a v zajatí až 21 rokov.