Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavskí starostovia sa obávajú, či bude zabezpečená zimná údržba

Ilustračná snímka. Foto: A.R.K. technické služby s.r.o.

Magistrát podľa nich v rámci verejného obstarávania vybral novú firmu, avšak nová zmluva na zimnú údržbu nie je podľa ich slov doteraz zo strany končiaceho primátora Iva Nesrovnala stále podpísaná.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Starostovia bratislavských mestských častí majú obavu, či bude najbližšie obdobie v hlavnom meste zabezpečená zimná údržba komunikácií. Koncom októbra totiž skončila mestu osemročná zmluva s firmou A.R.K. technické služby, ktorá zabezpečovala letnú a zimnú údržbu v Bratislave. Magistrát podľa starostov v rámci verejného obstarávania vybral novú firmu, avšak nová zmluva na zimnú údržbu nie je podľa ich slov doteraz zo strany končiaceho primátora Iva Nesrovnala stále podpísaná.

Starostovia otázku zimnej údržby riešili na mimoriadnom zasadnutí Regionálneho združenia bratislavských mestských častí. Na zasadnutie bol pozvaný aj novozvolený primátor hlavného mesta Matúš Vallo, ako aj novozvolení starostovia mestských častí.

"V prípade neuzatvorenej zmluvy so spoločnosťou na zimnú údržbu môžu nastať dve situácie. Ak ju doterajší primátor nepodpíše, krízový stav bude musieť riešiť v mimoriadne krátkom čase nový primátor. Ak zmluvu Ivo Nesrovnal podpíše, bude pravdepodobne, aj vzhľadom na novelu zákona, pre hlavné mesto nepostačujúca," spresnili starostovia. Na území Bratislavy a jej mestských častí je podľa ich slov viac ako 300 kilometrov chodníkov, o ktoré sa bude potrebné postarať. Zimná údržba hlavného mesta bola podľa starostov aj doteraz nedostatočná, preto vyzvali nového primátora, aby sa tejto situácii začal okamžite venovať. Starostovia mu zároveň dali na zváženie obrátiť sa v prípade krízového stavu aj na vládu so žiadosťou o finančnú či personálnu pomoc.

Vallo tvrdí, že novú zmluvu o zimnej údržbe Bratislavy detailne nepozná, ale problém považuje za akútny. "Chcem vytvoriť krízový manažment, ktorý by riešil všetky vážne problémy Bratislavy. Medzi nich bude patriť aj zimná údržba," povedal.

Okrem témy nepodpísanej zmluvy o zimnej údržbe Bratislavy sa hovorilo aj o aplikácii novely cestného zákona. Tento stanovil, že o chodníky pred domami a bytmi sa už nemusia starať ich majitelia, ale starostlivosť prechádza na mesto a mestské časti. "Štát nám na plecia hodil ďalšiu úlohu bez toho, aby ju financoval," povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Zo strany mesta aj mestských častí je podľa nej záujem túto situáciu riešiť.

Hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer ohľadom aktuálnych obáv starostov uviedla, že výkon zimnej údržby je zákonnou povinnosťou hlavného mesta a bude počas zimy riadne zabezpečený. Aktuálne podľa jej slov prebieha súťaž na nového dodávateľa údržby komunikácií.

"Do uzatvorenia novej zmluvy bude zimná údržba zabezpečená zákonným spôsobom. Aj táto téma bude predmetom rokovania primátora Iva Nesrovnala s novozvoleným primátorom Matúšom Vallom," uviedla pre TASR.

S novelou cestného zákona, ktorou sa navýšil výmer chodníkov pre hlavné mesto o takmer milión metrov štvorcových, sa bude Bratislava podľa magistrátu musieť vysporiadať v rámci podpisu nového zmluvného vzťahu na výkon zimnej údržby. "Zmena zákona totiž bola prijatá počas vyhláseného verejného obstarávania," podotkla Onufer.