Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Povolenia na obnovu kúpeľov Grössling by mohli byť vydané v lete

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Povoľovanie, ako aj projektovanie objektov je rozdelené do štyroch podprojektov, a to cesty, park, objekt národnej kultúrnej pamiatky a objekt Vajanského nábrežia.

Bratislava 11. marca (TASR) - Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) predpokladá, že finálne povolenia na rekonštrukciu zaniknutých kúpeľov Grössling, v blízkosti Vajanského nábrežia a Kúpeľnej ulice, by mohli byť vydané v lete. Termín samotnej rekonštrukcie však bude závisieť aj od verejného obstarávania. Cieľom je otvoriť kúpele na prelome rokov 2026 a 2027. Pre TASR to uviedla Michaela Pavelková z MIB.

Povoľovanie, ako aj projektovanie objektov je rozdelené do štyroch podprojektov, a to cesty, park, objekt národnej kultúrnej pamiatky a objekt Vajanského nábrežia. "V procese je územné rozhodnutie na niektoré stavebné objekty a stavebné povolenie na niektoré stavebné objekty," skonštatovala Pavelková.

Náklady boli pri dokončení architektonickej štúdie odhadované na približne 15 miliónov eur. V súčasnosti však MIB nevylučuje, že finálna investičná suma bude vyššia, ako boli odhadnuté ceny na začiatku projektu. Dôvodom je zaznamenané zdražovanie pri viacerých komoditách v dôsledku všeobecnej vysokej inflácie cien stavebných komodít a prác.

"Finálne náklady vieme spresniť až po výkaze výmer z realizačného projektu a po vysúťažení realizačnej firmy," podotkla Pavelková. Financovanie chcú zabezpečiť kombináciou bankového úveru načerpaného mestskou spoločnosťou MKK Grössling, externých zdrojov a príspevku z mestského rozpočtu avšak tak, aby bol čo najmenej zaťažený.

Otvorenie obnovených kúpeľov je v súčasnosti naplánované na prelom rokov 2026 a 2027. MIB však ani v tomto smere nevylučuje, že by sa otvorenie mohlo presunúť. Odôvodňuje to tým, že na dĺžku trvania rekonštrukcie vplývajú nepredvídateľné externé faktory, ktoré môžu procesy predĺžiť. Primátor Bratislavy Matúš Vallo ešte vlani poznamenal, že verí, že v nových kúpeľoch sa bude dať plávať v roku 2026.

Vlani boli v budove dokončené prípravné búracie práce a zrealizovaných bolo viac ako 400 statických sond, ktoré ukazujú presný stav budovy. Realizované sú tiež prípravné umelecko-remeselné práce, napríklad obnova pôvodných parných kotlov z roku 1912.

Obnova kúpeľov má do centra mesta priniesť vnútorné bazény, kaviareň, knižnicu či priestor pre deti, ale aj vonkajší bazén a sauny. Napríklad vonkajší bazén, ktorý pribudne k trom vnútorným bazénom, má byť inšpirovaný konceptom starých rímskych kúpeľov, pre ktoré je typická otvorená strecha. Počíta sa tiež so suchou saunou, ktorá sa v kúpeľoch nachádzala aj v roku 1895.

Budova mestských kúpeľov Grössling je ikonickou stavbou Bratislavy a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Postavili ju v roku 1895 a ako kúpele slúžila Bratislavčanom do roku 1994. Ide o jednu z posledných neobnovených národných kultúrnych pamiatok v centre Bratislavy.