Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V Bratislave volajú po výstavbe ďalších polopodzemných kontajnerov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Tento typ kontajnerov má pri maximálnej kapacite objem päť až šesť násobku bežnej odpadovej nádoby.

Bratislava 18. januára (TASR) – Odpadové hospodárstvo v Bratislave by sa malo v priebehu tohto roka zefektívniť prostredníctvom vybudovania ďalších polopodzemných kontajnerov formou viaczdrojového financovania. Navrhujú to bratislavskí mestskí poslanci Martin Borguľa a Martin Kuruc, ktorý je tiež starostom mestskej časti Vrakuňa. Podľa nich sú totiž Bratislavčania nespokojní s neustálym znečisťovaním a zápachom v okolí kontajnerov na komunálny odpad.

Mestskí poslanci chcú, aby sa pokračovalo v budovaní stanovíšť polopodzemných kontajnerov, s ktorým začala mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v minulom roku. Vtedy v rámci pilotného projektu zrealizovala štyri stanovištia polopodzemných kontajnerov. V lokalite Žižkova – Zuckermandel (Staré Mesto) a Stavbárska (Vrakuňa) ich uviedli do prevádzky v priebehu roka 2017. V lokalitách Budatínska (Petržalka) a Družicová (Ružinov) ich uvedú do prevádzky v prvom štvrťroku tohto roka. Celkové náklady na jedno stanovište sa pohybovali v priemere okolo 20.000 eur.

"Cieľom je vytvoriť na území celého hlavného mesta funkčné a estetické kontajnerové stojiská, ktorých vybudovanie bude financované v spolupráci medzi hlavným mestom a jednotlivými dotknutými mestskými časťami formou viaczdrojového financovania," uvádzajú Borguľa a Kuruc vo svojom návrhu. Mestské zastupiteľstvo by malo o ňom rokovať vo februári. Poslanci navrhujú schváliť nenávratnú finančnú dotáciu z rozpočtu mestskej spoločnosti OLO vybranej mestskej časti podľa počtu zriaďovaných polopodzemných či podzemných kontajnerov, v rozsahu však maximálne 50 percent celkových investícií.

Primátora Bratislavy Iva Nesrovnala preto chcú požiadať vyčleniť v spolupráci s OLO financie v tomto roku na 20 až 25 stojísk a pripraviť prípadnú žiadosť o dotáciu z finančných prostriedkov EÚ. Polopodzemné či podzemné majú pri maximálnej kapacite objem až päť až šesť násobku bežnej nádoby. Podľa poslancov majú preto výhodu v úspore nákladov na odvoz odpadu, vrátane ušetrenia priestorov v rámci bytovej zástavby či v znížení nákladov na údržbu kontajnerov.

Návrh poslancov rozšíriť polopodzemné kontajnery na území Bratislavy vníma OLO pozitívne. "Pokiaľ sa pilotný projekt polopodzemných kontajnerov osvedčí v praxi, sme pripravení v súčinnosti s hlavným mestom pokračovať v budovaní ďalších polopodzemných kontajnerov. V tejto chvíli je však ešte predčasné konkretizovať počty alebo časový harmonogram," povedala TASR hovorkyňa OLO Beáta Humeniková. Samotný priebeh osádzania ďalších polopodzemných kontajnerov však musí podľa nej prebiehať v zmysle všeobecne záväzného nariadenia o nakladaní s odpadmi na území Bratislavy.