Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavská Petržalka pokračuje i tento rok v odstraňovaní autovrakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od začiatku roka sa mestskej časti podarilo z verejných priestranstiev odstrániť desať vozidiel, ktoré ohrozovali alebo poškodzovali životné prostredie.

Bratislava 20. marca (TASR) – Bratislavská Petržalka naďalej pokračuje v odstraňovaní vrakov áut. Od začiatku roka sa mestskej časti podarilo z verejných priestranstiev odstrániť desať vozidiel, ktoré ohrozovali alebo poškodzovali životné prostredie. Ďalších osem nepojazdných vozidiel odstránili ich vlastníci, ktorí tak zareagovali na výzvu samosprávy.

"Mestská časť každodenne bojuje s nezodpovednými majiteľmi nepojazdných áut, ktorí napriek nefunkčnosti vozidiel odmietajú ich odstránenie z parkovísk, čím zaberajú i tak dosť poddimenzované miesta na parkovanie," uvádza samospráva na svojej webovej stránke. Tej sa vlani podarilo prostredníctvom zazmluvnenej odťahovej služby odstrániť z parkovísk 50 nepojazdných vozidiel a ďalších viac ako 60 vozidiel odstránili samotní vlastníci.

V prípade, že obyvatelia registrujú vo svojom okolí dlhodobo odstavené vozidlá, môžu sa obrátiť na miestny úrad. Ak vozidlo nemá tabuľky s evidenčným číslom a ani viditeľné VIN číslo, mestská časť naň umiestni výzvu na jeho odstránenie so 60-dňovou lehotou. Ak sa v tomto termíne nič nezmení, mestská časť predmetné vozidlo odstráni. Potom musí požiadať dopravný inšpektorát o zistenie majiteľa, ktorého následne upozorní na stav vozidla. Ak do určitého termínu vozidlo nespojazdní alebo neodstráni, požiada obvodný úrad o preverenie technického stavu vozidla. Celkovo trvá samospráve niekoľko mesiacov, kým sa jej podarí vrak auta definitívne odstrániť.

Samospráva tým v mnohých prípadoch nahrádza povinnosti vlastníkov vozidiel. Tí sú podľa zákona o odpadoch povinní na vlastné náklady zabezpečiť odstránenie vozidla z miesta, na ktorom poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie, alebo narušuje estetický vzhľad.