Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava pokračuje v tendroch na výstavbu náhradných nájomných bytov

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nájomné byty vzniknú v dvoch lokalitách v Dúbravke, ďalšie dve vytypované lokality sa týkajú Ružinova.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Hlavné mesto pokračuje v zabezpečení náhradného nájomného bývania pre 580 žiadateľov, ktorým podľa zákona vyplýva nárok na bytové náhrady. Nájomné byty vzniknú v dvoch lokalitách v Dúbravke, ďalšie dve vytypované lokality sa týkajú Ružinova.

"V Dúbravke ide o lokalitu Pri kríži, v rámci ktorej by výstavba mala obsiahnuť 68 náhradných nájomných bytov. Druhá lokalita je Na vrátkach, kde výstavba pokryje 116 náhradných nájomných bytov," informovala Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu.

Verejné obstarávanie na lokalitu Pri kríži bolo pozastavené pre sťažnosti okolitých občanov na časť výstavby, kde v súčasnosti parkujú vozidlá. Ako upozornil riaditeľ sekcie správy komunikácie, životného prostredia a stavebných činností hlavného mesta Gabriel Baláž, na inkriminovanom mieste nebolo parkovisko povolené. "Je to pozemok hlavného mesta, ktorý je určený na výstavbu náhradných nájomných bytov," uviedol Baláž.

"V plánovanej výstavbe však sú zahrnuté aj parkovacie miesta, to znamená, že parkovisko bude vybudované a budú ho môcť využívať aj okolití obyvatelia," vysvetlil Baláž.

Verejné obstarávanie na výstavbu nájomných bytov v lokalite Na vrátkach je aktuálne v procese vyhodnocovania ponúk.

V prípade Ružinova mesto spúšťa verejné obstarávania, ktoré sa týkajú výstavby na uliciach Čmelíková a Astronomická.

Hlavné mesto musí žiadateľom o bytové náhrady zabezpečiť náhradné bývanie do konca roka 2016, inak bude musieť preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. "Suma, ktorú by hlavné mesto muselo doplácať, by v najhoršom prípade mohla mať dosah na rozpočet do výšky štyroch miliónov eur," dodal Baláž.