Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava má projekt úpravy jazdných pruhov na Staromestskej

Na archívnej snímke staromestská zóna Hlavná stanica - Blumentál po zapojení do PAAS. Foto: TASR - Dano Veselský

Magistrát už v minulosti v tejto súvislosti poznamenal, že ide o jednoduchý a v zahraničí overený a účinný princíp.

Bratislava 22. februára (TASR) - Mesto Bratislava pripravilo projekt, ktorým chce upraviť šírku jazdných pruhov na Staromestskej ulici. K realizácii plánuje pristúpiť za vhodných poveternostných podmienok. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla. Cieľom je zlepšiť dodržiavanie rýchlosti. Projekt avizovalo hlavné mesto aj ako reakciu na tragickú dopravnú nehodu na zastávke Zochova v roku 2022.

"Projekt organizácie dopravy pre túto zmenu máme spracovaný a pripravený. Aj s ohľadom na bezpečnosť sme sa rozhodli k realizácii pristúpiť, keď budú lepšie poveternostné podmienky," skonštatoval Bubla.

Magistrát už v minulosti v tejto súvislosti poznamenal, že ide o jednoduchý a v zahraničí overený a účinný princíp. Užšie jazdné pruhy majú vodičov psychologicky navádzať na to, aby v úsekoch, v ktorých priestorové pomery navádzajú na rýchlu jazdu, jazdili pomalšie. Príkladom je spomínaná Staromestská ulica. Deklaruje zároveň, že úprava nebude mať vplyv na kapacitu a priepustnosť samotnej komunikácie.

Hlavné mesto takisto avizovalo ucelenú stratégiu dopravných úprav pre danú lokalitu, s ktorou súvisí aj revitalizácia priľahlých verejných priestorov vrátane lokality Zochova. Zámerom je vytvoriť najmä bezpečný mestský priestor bez bariér. "Tento projekt je vo fáze architektonickej štúdie," poznamenal Bubla.

Zameriava sa na zvýšenie kvality priestoru zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD), ako aj nadväzujúcich peších ťahov. Okrem komplexnej obnovy povrchov chodníkov, zastávok MHD či priľahlých verejných priestorov má dôjsť aj k sprehľadneniu a zlepšeniu bezbariérovosti chodníkov pre peších a cyklistov. Súčasťou projektu má byť aj revitalizácia existujúcich zelených plôch a výsadba nových stromov.

Dopravná nehoda v centre Bratislavy, ktorú spôsobil opitý vodič, si 2. októbra 2022 vyžiadala päť mŕtvych a niekoľko zranených osôb. Na zastávke sa malo nachádzať približne 40 ľudí.