Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Bratislava

Do bratislavského zastupiteľstva oficiálne kandiduje 284 uchádzačov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V mestskom parlamente bude v nasledujúcom volebnom období sedieť 45 poslancov, teda rovnaký počet ako teraz.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Do bratislavského mestského zastupiteľstva kandiduje podľa oficiálneho zoznamu 284 kandidátov, z toho približne štvrtina sú nezávislí. V mestskom parlamente bude v nasledujúcom volebnom období (2018 - 2022) sedieť 45 poslancov, teda rovnaký počet ako teraz. Vyplýva to zo zoznamu zaregistrovaných uchádzačov, ktorý je zverejnený na webovej stránke hlavného mesta.

Zo súčasných mestských poslancov si chce svoj mandát obájiť v novembrových komunálnych voľbách výrazná väčšina z nich. O miesto v mestskom parlamente má záujem aj viacero súčasných starostov 17 bratislavských mestských častí. Je medzi nimi starosta Starého Mesta Radoslav Števčík (nezávislý), starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Nova, Sme rodina, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska) starosta Ružinova Dušan Pekár (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Nova, Sme rodina, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska), starosta Vrakune Martin Kuruc (nezávislý), starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová (nezávislá), starosta Lamača Peter Šramko (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Nova, Sme rodina, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska), starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa (nezávislý). Taktiež starostka Čunova Gabriela Ferenčáková (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Nova, Sme rodina, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska), starosta Jaroviec Pavel Škodler (Nezávislé fórum) či starosta Petržalky Vladimír Bajan (Starostovia a nezávislí kandidáti).

Medzi kandidátmi na poslancov hlavného mesta sú aj súčasní členovia zákonodarného zboru. V Starom Meste sa o mandát mestského poslanca bude uchádzať Gábor Grendel, podporovaný pravicovou koalíciou SaS, OĽaNO, Sme rodina, KDH, Nova, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska a taktiež aj Peter Marček, ktorý kandiduje s podporou Slovenskej národnej jednoty – strany vlastencov. V Ružinove je kandidátom na mestského poslanca Vladimír Sloboda, ktorý má podporu pravicovej koalície a tiež Martina Šimkovičová, ktorú nominovali Starostovi a nezávislí kandidáti. V Novom Meste sa o post mestského poslanca bude uchádzať Dušan Galis s podporou Smeru-SD, SNS. V Petržalke kandiduje Ján Budaj, ktorý má za sebou pravicovú koalíciu a tiež František Šebej s podporou Mosta-Híd.

Za mestského poslanca kandiduje aj vysokoškolský učiteľ a bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý). Taktiež štátny radca a hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Michal Feik (nezávislý), hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút (Smer-SD, SNS) či advokát Marek Para známy z kauzy zmeniek televízie Markíza, ktorého vo voľbách podporuje Národná koalícia.

Kandidáti na primátorov, starostov a komunálnych poslancov či strany, ktoré ich navrhujú, mali 11. septembra posledný deň na podanie kandidačnej listiny pre novembrové komunálne voľby. Tie budú v sobotu 10. novembra, kampaň už beží a skončí sa 48 hodín predo dňom hlasovania.