Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Naše basketbalistky čakajú kľúčové zápasy s Islandom a Čiernou Horou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenky majú kvalifikáciu rozohranú výborne, po štyroch stretnutiach sú na čele A-skupiny, keď zaznamenali tri víťazstvá a jednu prehru.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Slovenská basketbalová reprezentácia žien má pred sebou záverečné dve stretnutia kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2019. Zverenky trénera Petra Kováčika sú na prahu šiestej účasti v rade na európskom šampionáte, k splneniu tejto méty však potrebujú zvládnuť stretnutia proti Islandu (17. novembra o 17.00 h, Reykjavík) a o štyri dni neskôr s Čiernou Horou (21. novembra o 18.00 h, Ružomberok).

Slovenky majú kvalifikáciu rozohranú výborne, po štyroch stretnutiach sú na čele A-skupiny, keď zaznamenali tri víťazstvá (78:62 proti Islandu, 100:95 po predĺžení proti Bosne a Hercegovine a 73:72 proti Čiernej Hore) a jednu prehru (67:79 proti Bosne a Hercegovine).

Reprezentačný kormidelník privítal na zraze v Šamoríne všetky kľúčové opory z predošlých kvalifikačných duelov, na poslednú chvíľu sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnila hráčka Banskej Bystrice Natália Jelenčíková. „Čakajú nás dva veľmi ťažké zápasy, keďže pred rokom sme boli outsideri skupiny, tak teraz sme favoritom. Tieto dve stretnutia sú pre nás veľmi dôležité, aby sme v nich boli úspešní. Ak budeme víťazom skupiny, tak to všetci budeme považovať za veľký úspech. Som rád, že sme sa stretli so všetkými nominovanými hráčkami. Myslím si, že veľmi rady prišli na sústredenie. Čaká nás možno ťažká robota, ale som presvedčený o tom, že budeme úspešní a spravíme všetko pre to, aby sme slovenský basketbal zase dostali do iného stavu, ako bol predtým,“ povedal na tlačovej konferencii tréner Slovenska.

V rámci posledného bloku kvalifikačných stretnutí odohrajú slovenské basketbalistky najskôr 17. novembra duel na Islande. Ich najbližší súper je zatiaľ na poslednom mieste tabuľky, v doterajšom priebehu kvalifikácie nezískal ani jedno víťazstvo. „Čaká nás veľmi náročný a dôležitý zápas pre túto kvalifikáciu. Musíme ho zvládnuť, musíme ho vyhrať. Island je nepríjemný súper, hlavne na domácej pôde. Verím, že sa dobre pripravíme a tento zápas zvládneme do víťazného konca,“ vyjadrila sa Barbora Bálintová o najbližšom súperovi. Prípadný triumf by mohol výrazne zvýšiť postupové šance.

O všetkom podstatnom sa však rozhodne pred domácim publikom, v stredu 21. novembra v Ružomberku čaká na domáce hráčky záverečný duel kvalifikácie proti Čiernej Hore. Tá je v skupine na druhom mieste, rovnako ako Slovensko, tak aj Čierna Hora má na konte tri víťazstvá a len jedinú prehru. „Chýba im tam jedna výrazná postava – Jelena Dubljevičová, ktorá je v Číne a nepríde. Možno práve to im dodá takú väčšiu energiu, že im chýba líderka a každá sa bude o to viac snažiť. Bude to iba o nás, ako sa my nastavíme. Veľmi sa tešíme na zaplnené publikum v Ružomberku, vo februári sme tam mali výbornú atmosféru. Ľudia nás podržali,“ uviedla rozohrávačka slovenského tímu Angelika Slamová.

Na majstrovstvá Európy postupujú priamo víťazi skupín a šesť tímov, ktoré skončia na druhom mieste.

Nominácia Slovenska na stretnutia kvalifikácie ME 2019 proti Islandu a Čiernej Hore:


hráčky: Radka Stašová, Miroslava Mištinová (obe MBK Ružomberok), Dominika Deptová, Ivana Jakubcová, Rebeka Mikulášiková (všetky Piešťanské Čajky), Žofia Hruščáková (Flammes Carolo Basket Ardennes/Fr.), Barbora Bálintová (Gdyňa Arka/Poľ.), Angelika Slamová (ACS Sepsi/Rum.), Terézia Páleníková (1KS Šleza Vroclav/Poľ.), Sabína Oroszová (Wisla CANPACK Krakov/Poľ.), Mária Felixová (BC Lulea/Švéd.)

realizačný tím: Peter Kováčik – hlavný tréner, Ján Hricko – asistent trénera, Ján Meszáros – lekár, Slávka Bučáková – fyzioterapeutka, Róbert Fabíny – masér, Jana Jányová – manažérka družstva


Program Slovenska v A-skupine kvalifikácie o postup na ME 2019:

sobota 17. novembra o 17.00 h: Island – SLOVENSKO (Reykjavík)

streda 21. novembra o 18.00 h: SLOVENSKO – Čierna Hora (Ružomberok)