Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

ME21: Slováci na Cypre hrajú o udržanie nádeje, Juríček: Musíme vyhrať

Na snímke tréner mužskej basketbalovej reprezentácie Slovenska Žan Tabak (vpravo) a asistent mužskej basketbalovej reprezentácie Slovenska Alberto Blanco Vila počas tlačovej konferencie pred predkvalifikáciou majstrovstiev Európy 2. júla 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slováci si v sobotu skomplikovali cestu za postupom, z Rumunska odchádzali s prehrou o 17 bodov.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Slovenskí basketbalisti idú do druhej polovice predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 s jasným cieľom – udržať nádej na postup a uchmatnúť jedinú miestenku z F-skupiny. Na to je však potrebné najskôr uspieť v stredu 14. augusta o 18.00 h na Cypre.

Slováci si v sobotu skomplikovali cestu za postupom, z Rumunska odchádzali s prehrou o 17 bodov (68:85). "Nechali sme si ich ujsť v prvej štvrtine, kde si vytvorili náskok a čerpali z neho po zvyšok stretnutia. Využili domáce prostredie, aby ich to posunulo a dodalo im to energiu. My sme nezačali v obrane tak, ako sme chceli. Nehrali sme vôbec agresívne. Na tomto 'leveli', či už je niekto strelec alebo nie, tak nemôžeme ich nechať takto sa rozbehnúť. To sa nám stalo aj proti Cypru doma. Musíme sa z toho poučiť," vrátil sa k predchádzajúcemu stretnutiu pivot Viktor Juríček.

Zverencov trénera Žana Tabaka zlomila v Rumunsku v podstate prvá štvrtina, po nej sa už len ťažko doťahovalo dvojciferné manko. "Najskôr sme si sadli po zápase tréneri, neskôr spoločne s hráčmi. Vysvetlili sme si situácie, ktoré neboli dobré a ktoré boli dobré. Prehra nás mrzí a tiež konečný rozdiel, ktorý nebol nižší. Urobíme všetko pre to, aby sme budúci týždeň v stredu mali o čo hrať," uviedol asistent trénera Peter Torda. Pre Slovákov sa zopakoval podobný scenár ako z domáceho duelu s Cyprom, aj vtedy sa súper mohol oprieť o vysokú úspešnosť streľby za tri body. "Nemyslím si, že je to o tom, že máme problém v obrane. Keď Cyprus trafil pri úspešnosti 42 percent a Rumunsko 52 percent, tak môžete mať akúkoľvek obranu. Keď družstvo má deň a trafí, tak s tým neurobíte nič. Samozrejme, boli tam chyby, ale chyby robili aj oni. My sme nedokázali premeniť strely, ktoré sme mali voľné," dodal Torda.

Nezdar v Rumunsku je uzavretá kapitola, teraz už však nie je priestor na chyby. Na Cypre hrá slovenský výber o udržanie postupovej nádeje, nemôže sa totiž spoliehať na prípadné víťazstvo nášho najbližšieho súpera na rumunskej pôde. "Ideme na Cyprus, nádeje sa nám trošku skomplikovali, ale nepozeráme na to, čo bude o dva – tri týždne, sústredíme sa na stredu. Musíme vyhrať. Vieme, že nádej stále máme. Po tom zápase budeme riešiť, čo bude ďalší týždeň v stredu proti Rumunom. Cyprus je oveľa odlišnejší súper ako Rumunsko. Rumunsko bolo väčšie, Cyprus bude chcieť hlavne vnikať, rozhadzovať loptu von na oblúk a premieňať trojky, čo sa im darilo u nás. Musíme si to postrážiť, to isté sa nám stalo aj v druhom zápase. Treba hrať agresívnejšie v obrane, nedovoliť, aby sa dostali do pohody a rytmu, kde už potom padnú aj ťažšie strely," prezradil Juríček.

V prvom vzájomnom meraní síl zvíťazili Slováci nad Cyprom 67:60, zisk dvoch bodov sa však nerodil ľahko. Družstvo okolo trénera Tabaka muselo otáčať nepriaznivý stav, čo sa napokon v koncovke stretnutia podarilo. "Analyzovali sme prvé stretnutie s Cyprom, konkrétne problematické miesta. V príprave sme sa snažili hráčom ukázať riešenia, ako máme dané situácie riešiť, aby neprichádzalo k situáciám z prvého zápasu. Verím, že sme sa poučili z chýb a ukážeme, že vieme hrať aj vonku a zabojujeme. Iba víťazstvo na Cypre nám zaručí to, že budúci týždeň v stredu budeme mať o čo hrať. Myslím si, že všetci sme si toho vedomí. S tým tam cestujeme," dodal Torda.

Širšia nominácia SR na zápas predkvalifikácie ME 2021 s Cyprom (14. augusta o 18.00 h, Nikózia):


rozohrávači: Dalibor Hlivák, Mário Ihring (obaja BK Inter Bratislava), Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Andre Jones (Szolnok Olaj KK/Maď.)

krídelníci: David Abrhám (BK Inter Bratislava), Richard Körner (egoé Basket Brno/ČR), Adam Antoni (BC Prievidza), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti), Jaroslav Musil (BKM Lučenec)

pivoti: Michal Baťka, Michael Fusek (obaja BK Inter Bratislava), Viktor Juríček (BK Levickí Patrioti), Vladimír Brodziansky (Obradoiro CAB/Šp.)

realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Peter Torda – asistent trénera, Alberto Blanco Vila - asistent trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva